back to top
KezdőlapFormula 1Az utolsó pillanatban akart változtatni az FIA, de a csapatok rácsaptak a...

Az utolsó pillanatban akart változtatni az FIA, de a csapatok rácsaptak a kezére

-

Az FIA pénteken vette észre, hogy hagyott egy szürke zónás területet az új formátumban, ám a csapatok leszavazták a „hiba kijavítását.”

Bakuban ismét a feje tetejére állt az F1 megszokott menetrendje. Pénteken csak egy szabadedzést tartottak, amin Max Verstappen lett a leggyorsabb, míg délután már a vasárnapi rajtsorrendet határozták meg a versenyzők.

A szombati nap a sprintversenyről és annak időmérőjéről szól, míg vasárnap a jól megszokott forgatókönyv lép életbe. Ám a sprintfutam kvalifikációjánál akaratlanul hagyott egy kiskaput a Szövetség a csapatoknak.

A szombati időmérőn bizonyos típusú abroncsokból bizonyos mennyiséget lehet használni. Az első szakaszban minden versenyző új közepeskeverékű gumival mehet, a második részben szintén ez a kérés érvényesül. Mindaddig az sprintidőmérő utolsó szakaszában új lágykeverékeken kell autózniuk a versenyzőknek. Az FIA ezzel a rendszerrel azt szerette volna elérni, hogy a csapatok kötelezően megtartsanak új szetteket a sprintre.

Pirelli
Fotó: Makai Gergely Photography

Ám mindezt elfelejtették nyomatékositani és rögzíteni a szabályzatban. Így amelyik csapat nem számol azzal, hogy bejut a sprintidőmérő utolsó szakaszára, az a plusz szett lágykeverékű abroncsot felhasználhatja a pénteki időmérőn.

Ha az adott csapat mégis bejut a Q3-ba, és nincs új lágykeverékű abroncsa, hátra dőlve megvárhatja míg letelik az idő, és így a 10. pozíciót kapja meg.

Az FIA ma reggel akart cselekedni:

A Szövetség péntek reggel vette észre a kiskaput, így azonnal beidézte a csapatvezetőket. Egy szavazás keretein belül akarta elvenni az előnyt, ám nem volt meg a módosításhoz szükséges szavazat.

Ahhoz, hogy módosítsanak 8 „igen” kellett volna, ám a csapatok leszavazták az FIA törekvéseit.  Így ezen a hétvégén nem lép életbe a kért szabály, viszont a Motorsport Világtanács a következő sprintversenyekre felülvizsgálja majd a javaslatot.