back to top
KezdőlapFormula 1Megérkezett Spába az olimpiai megnyitó viharja, de az edzésen nem volt ott...

Megérkezett Spába az olimpiai megnyitó viharja, de az edzésen nem volt ott Celine Dion, hogy feldobja a show-t

-

Max Verstappen jegyezte fel a leggyorsabb időt a Belga Nagydíj harmadik szabadedzésén, ami a mostoha időjárás miatt kevés pályaaktivitást hozott. Lance Stroll balesete után teljesen elcsendesedett a pálya.

A száraz péntek után az előrejelzéseknek megfelelően szombatra megérkezett az eső Spa-Francorchamps-ba, s bár vasárnapra ismét száraz idő van kilátásba, a várhatóan a mostanihoz hasonló körülmények között rendezendő időmérő miatt a mezőny többsége mégis azonnal pályára hajtott felmérni a terepet, amint zöldre váltottak a lámpák a bokszutca végén.

Az intermediate gumik bizonyultak a népszerű választásnak, s az első nekifutások során Verstappen neve mellett állt a legjobb köridő 2:01,565-tel. Néhányan, így a Mercedesek, a Haasok és Carlos Sainz vártak a pályára hajtással, az eső viszont fokozatosan erősödött, így a körülmények romlottak – Lewis Hamilton pár perc késéssel már öt másodperccel lassabb kört jegyzett, mint az aktuális etalon.

A körözés csak az első balesetig folytatódhatott: a 12. percben Lance Stroll alatt megúszott az autó a Raidillonban, az Aston Martin a bal oldali korlátnak csúszott és kitörte bal első kerekét. A kanadai nem sérült meg, az autó viszont annál inkább, így piros zászlós leállást rendeltek el az elszállításának idejére.

A zöld jelzés 12:50-re visszatért, ám ekkor már egyetlen versenyző sem találta jó ötletnek, hogy visszahajtson a pályára. A körülmények folyamatos romlása pedig 13:05-kor biztonsági okokból újabb piros zászlót tett szükségessé, ami a továbbiakra ellehetetlenítette a munkát még azok számára is, akiknek esetleg megfordult a fejében, hogy kihajtsanak letesztelni a körülményeket.

Az utolsó három percre azért feloldották a tilalmat, így végül többen megjelenhettek még egy-két utolsó, terepfelmérő körre, egyesek intermediate, mások extrém esőgumin. Sainz először merészkedett ki az edzés során, és tett is egy kiruccanást a kavicságyban.

A kevéssé reprezentatív végeredményben Verstappen 1,4 másodperces előnnyel végzett az első helyen a hungaroringi győztes Oscar Piastri előtt, akit Pierre Gasly, Lando Norris, Esteban Ocon és Charles Leclerc követ.

Az időmérő közép-európai idő szerint 16 órakor kezdődik.

A harmadik szabadedzés végeredménye:

Egyszer már volt motorsport az olimpián, de elég csúnyán leszerepelt