back to top
KezdőlapFormula 1Verstappen mehet a mezőny sűrűjébe, Leclerc pole-t szerzett, Pérez feltámadt az esős...

Verstappen mehet a mezőny sűrűjébe, Leclerc pole-t szerzett, Pérez feltámadt az esős Spában

-

Bár Max Verstappen nagy fölénnyel megnyerte a Belga Nagydíj időmérőjét, 10 rajthelyes büntetése miatt a második helyezett Charles Leclerc örökölte meg tőle a rajtelsőséget a vasárnapi futamra.

A harmadik szabadedzésen tapasztalt körülmények nem sokat módosultak, az időmérő is esős pályaviszonyok között startolt el Spa-Francorchamps-ban, az intermediate gumik álltak készenlétben. A csapatok eleinte eltérően értelmezték az időjárási adatokat: a McLaren például azonnal pályára küldte versenyzőit azzal az üzenettel, hogy pár perc múlva erősebb eső várható, a Ferrari és a Mercedes pilótái azonban tovább vártak a bokszban, de ők sem fáztak erre rá.

Noha csekély mértékben, de a Q1-ben az utolsó percekben voltak a legjobbak a körülmények, ekkorra volt érdemes időzíteni a legjobb köridőt, és a csúszós pályaviszonyok között nem is történt különösebb dráma sem a pályán, sem az eredménytáblán: Nico Hülkenberg, Kevin Magnussen, Cunoda Juki, Longan Sargeant és Csou Kuan-jü búcsúzott az első szakaszban.

Cunoda számára nem volt jelentősége az eredménynek, hiszen erőforráselemeinek limiten túli cseréje miatt mindenképp a mezőny végéről kell majd rajtolnia. Akinek viszont büntetése ellenére is számított a helyezés az időmérőn, az Max Verstappen, akire csak 10 rajthelyes hátrasorolás várt.

A Q1-et Piastri 1:54,8-cal, majd a Q2-t Verstappen 1:53,8-cal zárta az élen, vagyis a pálya vizessége hasonló mértékű maradt a második szakaszra is. A Mercedes és a Ferrari pilótáinak is döntő fontosságú utolsó kört kellett futniuk, hogy biztosítsák helyüket a legjobb tíz között, de sikerrel vették. Ilyen körülmények között szinte az volt a meglepetés, hogy nem volt meglepetés: Alexander Albon, Pierre Gasly, Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas és Lance Stroll búcsúzott a 11-15. helyen. A négy élcsapat minden autója továbbjutott, a legmelegebb helyzetben Sergio Pérez volt, aki úgy zárt a 10. pozícióban, hogy mindössze három ezreddel előzte meg Albont.

A Q3-ra változatlan körülmények mellett vághatott neki a tíz állva maradt versenyző, az első körök pedig a Red Bull fölényét hozták: Verstappen 1:53,1-gyel az élre lőtt, a második Pérez hátránya már hat tized, mögötte Hamiltoné már nyolc tized volt. A Red Bullok és a Ferrarik a bokszba hajtottak új interekért, a Mercedesek és a McLarenek azonban a pályán maradva ugyanazon a szetten folytatták a körözést.

Verstappent a leintésig sem tudta senki megközelíteni, ám az idáig szürke Ferrarik egyikével Leclerc az utolsó pillanatban 11 ezreddel átugrotta Pérezt, ezzel feljött a második helyre, ami jelen esetben rajtelsőséggel ért fel számára – a Red Bull hollandját ugyanis a 11. pozícióba sorolják vissza. A holland 2022-ben és 2023-ban is ugyanígy járt Spában: megnyerte az időmérőt, majd technikai elemcsere miatti büntetéssel hátrasorolták.

Leclerc és Pérez alkotják majd tehát az első rajtsort a vasárnap 15 órakor kezdődő, már száraznak jósolt versenyen, mögöttük Hamilton, Norris, Piastri, Russell és Sainz várják majd a piros lámpák kialvását.

Az időmérő végeredménye: