back to top
KezdőlapFormula 1Ukrán versenyzőt szerződtetett az egyik F1-es csapat

Ukrán versenyzőt szerződtetett az egyik F1-es csapat

-

A Williams magához láncolt egy 14 éves gokartos tehetséget, Olekszandr Bondarev az akadémiájuk tagja lett.

Bondarev tavaly első ukránként megnyerte a gokart Európa-bajnokságot. Ötéves kora óta gokartozik, és azt mondta, „azóta a Forma-1-ről álmodik, s bár természetesen még hosszú út vezet odáig, ez hatalmas lépés számomra.”

„Mindig tudtam, létfontosságú, hogy egy F1-es csapat fiatal versenyzőket támogató programjába kerüljek. Keményen fogok dolgozni, hogy megháláljam a belém vetett bizalmat és hitet James [Vowles csapatfőnök] és Sven [Smeets sportigazgató] részéről.”

Már el is látogatott a csapat főhadiszállására, Grove-ba. Ősszel még gokarttal fog versenyezni az FIA világbajnokságán, de hamarosan vélhetően valamelyik F4-es sorozatban fogja indítani a Williams egy partner istálló révén, erre 15 éves korától (jövő áprilistól) lesz lehetősége. Az F1-es csapat említett sportigazgatója, Smeets hozzátette, hogy már hosszabb ideje figyelemmel követték Bondarev pályafutását.

A Williams Bondarevvel együtt immár hat pilótát támogat, közülük négyen az F3-ban versenyeznek, de Zak O’Sullivan például már vezethetett F1-es autót. Nyilván nem a mennyiség számít, de említsük meg, hogy a McLaren akadémiájában 3, az Alfa Romeóéban 4, a Mercedesében 7, az Alpine-éban és a Ferrariéban 8, a Red Bulléban 11 fiatal versenyző található. Egyedül a Haasnak nincs ilyen intézménye, és az Aston Martin is csak Felipe Drugovichot alkalmazza ilyen formában.

Logan Sargeantot is a Williams akadémiájából léptették elő az idei szezonra F1-es pilótának, de az amerikai versenyző teljesítménye egyelőre sok kívánnivalót hagy maga után.

„Az emberek alig néztek a szemembe” – exkluzív interjú a Williams csapatfőnökével