back to top
KezdőlapFormula 1Bottasra váltócserés rajtbüntetés vár

Bottasra váltócserés rajtbüntetés vár

-

Valtteri Bottas nagy valószínűséggel a 15. helyről vághat majd neki az Ausztrál Nagydíjnak, miután Q3-as balesete miatt váltót kell cserélni a Mercedesben.

A finn versenyző a Q3 legelején vesztette el az autó hátulját az egyes-kettes kombinációban, a pályához közeli falak miatt pedig lehetetlen volt elkerülni az ütközést. A Mercedes W09 rengeteg törmeléket hagyva maga körül megállt a pálya közepén, a láthatóan csalódott Bottas pedig nem volt rest magára vállalni a felelősséget.

„Egy kicsit talán túl sokat akartam” – vallotta be Bottas. „Szélesre sodródtam az egyes kanyarban, a rázókő pedig kissé még nedves volt. Elvesztettem az autó hátulját és nekimentem a kettes kanyar melletti falnak. Nagyon sajnálatos és sajnálom a csapatot is, mert az autó nagyon versenyképes volt. Úgy tűnt, hogy sok kárt szenvedett a kasztni; remélem, össze tudják szerelni a versenyig. Ezen a pályán elég nehéz előzni, de mindent igyekszem majd beleadni; talán a harmadik DRS-zóna megkönnyíti majd a dolgomat. Az autó nagyon gyors, ami pozitívum a mai napból, és ez hátha a segítségemre lesz majd holnap is.”

Toto Wolff csapatfőnök megerősítette, hogy Bottas váltója a vártaknak megfelelően megsínylette a „körülbelül 27g-s” ütközést, a kasztninak és az erőforrásnak azonban nem történt komolyabb baja. Az élő közvetítésben megmutatták Wolff Bottas akciójára adott reakcióját, amiben azonban nem csak a csapatfőnök csalódottsága jelentkezett.

„A b-betűs reakcióm inkább annak szólt, milyen hatással lehet ez most Valtterire” – pszichoanalizálta magát és versenyzőjét Wolff. „Az első szektorban pontosan tudod, hol tudnál még időt nyerni, elegendő tempót viszel be az egyes kanyarba, de a tapadás nincsen meg és beleütközöl a falba. Ez az a pillanat, amikor elkezdhetsz önmagadban kételkedni, ez pedig rögtön az első versenyen nem a legjobb a versenyzők lelkére nézve. Megpróbálunk a tőlünk telhető legtöbb támogatást adni nekik.”