back to top
KezdőlapFormula 1Brutálisan szoros lehet az Olasz Nagydíj, de sok minden változhat már szombatra

Brutálisan szoros lehet az Olasz Nagydíj, de sok minden változhat már szombatra

-

Az Olasz Nagydíj első edzésnapján futott megtankolt autós etapok alapján ezúttal nemhogy a McLaren fölénye, de az első helyért folyó kizárólagos Red Bull–McLaren csata sem tűnik valószínűnek, és könnyen előfordulhat, hogy a Mercedes és a Ferrari is ott lesz az első helyre pályázó csapatok között.

Mindössze 0,1 másodperc választotta el azt a hat pilótát az Olasz Nagydíj második szabadedzésén teljesített megtankolt autós etapok átlagában, akik 10 vagy annál több kört tettek meg egyhuzamban a közepes gumikon. Ez már önmagában elképesztően szoros futamot vetít előre vasárnapra, ugyanakkor a monzai pályán elvégzett változtatások miatt a szokottnál több minden íródhat át szombatra.

Lewis Hamilton, Mercedes
Hamilton volt a leggyorsabb egy körön / Fotó: Jiri Krenek / Mercedes

Miként arra Mark Hughes elismert F1-es szakújságíró rámutatott a The-Race.com-on írt elemzésében, a több helyen újraaszfaltozott, emiatt a gumikra nagyobb terhet rovó pálya akár sarkallhatta arra a versenyzőket a megtankolt autós etapok során, hogy kiemelten spóroljanak a gumikkal, ami hozzátehetett a nagyon szoros átlagokhoz. Ugyanakkor a versenyen is hasonlóan spórolós lehet a körözés, noha túlságosan nem foghatják vissza a tempót az egy kiállást tervezők, hiszen az megnyithatja az utat másoknak a két csere előtt.

A legjobb közepes gumis átlagot (1:24.95) George Russell érte el, majd őt Sergio Pérez (1:25.22) követte, ám a Mercedes és a Red Bull versenyzője is rövidebb, 7, illetve 5 körös etapot teljesített, ami torzítja a képet. Az utánuk ebben a sorrendben következő Piastri, Norris, Hamilton hármas, illetve a Sainz mögé besoroló Verstappen–Leclerc duó viszont egyaránt 10 vagy 11 kört tett meg a sárga oldalfalú Pirelliken, ami jobb lehetőséget kínál az összehasonlításra.

Piastri 1:25.51-es átlaga csak egyetlen tizeddel jobb Leclerc 1:25.61-es átlagánál, miközben kettejük közé hárman is befértek – valójában négyen, de Sainz csak 7 kört tett meg, így őt most kihúzzuk az egyenletből. Amennyiben a futamon is ennyire közel lesz egymáshoz az élcsapatok tempója, az vagy nagyon izgalmas csatát, vagy dögunalmas DRS-vonatozást fog eredményezni. Remélhetőleg előbbit.

Lando Norris, McLaren, Olasz Nagydíj
A McLaren tűnt a legerősebbnek, de ebben sem lehetünk biztosak / Fotó: McLaren

Sok minden változhat

A monzai pálya új aszfaltja, illetve a több helyen megváltoztatott kerékvetők nagy kihívás elé állítják a csapatokat, amelyeknek a pénteki nap után a szokottnál is mélyrehatóbban kell tanulmányozniuk az első két szabadedzésen tanultakat. „Szerintem számos téren elég jó irányba indulhatunk el az autóval, de egy kicsit jobban meg kell határoznunk ezeket. Szerintem elég szoros lesz a csata számos autó között” – tekintett előre Verstappen

„Nem éreztem magam nagyon kényelmesen az első edzésen, majd a második már jobb volt, de fejlődnünk kell szombatra. Néhány területre kell majd fókuszálnom a vezetésemmel a harmadik edzésen, de jó a kiindulási alapunk” – nyilatkozta Lando Norris, aki nem volt meggyőződve arról, hogy biztosan ők a leggyorsabbak, de egyelőre úgy néz ki, hogy a McLaren lehet az a csapat, amely a legjobb esélyekkel vághat neki az időmérőnek.

Max Verstappen, Red Bull, Olasz Nagydíj
Verstappen egykörös tempója jobb lehet, mint amit az eredmények sugallnak / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Ugyanakkor Hughes szerint a Red Bull a GPS-adatok alapján a többieknél letekertebb motorral körözött, ami tovább kuszálhatja a képet. Miként az is, hogy a Mercedes és a Red Bull is összehasonlítást végzett az újabb és régebbi padlólemeze között. Előbbinél Hamilton, utóbbinál Pérez használta az újabb verziót. Mindehhez jön még hozzá az is, hogy melyik csapat mennyire meredek szárnyakkal körözött. Mivel a közhiedelemmel ellentétben Monzában sem egyértelmű, hogy a hosszú egyenesek miatt minél kisebb leszorítóerővel kell menni, ezen a téren is lehet variálás.

A Red Bull például a négy élcsapat közül a legmeredekebb hátsó szárnyat használta, míg a Ferrari a legvékonyabbat. Ezért a maranellóiak voltak a leggyorsabbak az egyenesek végén, míg a Red Bull a leglassabb (ne feledjük, ebben a letekert motornak is lehetett szerepe), a Mercedes pedig gyorsabb volt a McLarennél. Ám mivel jó köridőt lehet elérni úgy is, hogy az ember meredekebb szárnnyal gyorsabb a kanyarkijáraton, és ezt az előnyt cipeli magával az egyenes jelentős részében, nagy fejtörést fog okozni mindenkinek, hogy szombatra milyen kompromisszumok mellett tegye le a voksát.

Carlos Sainz, Ferrari, Olasz Nagydíj
A Ferrari ment a legkisebb leszorítóerővel / Fotó: Photo Florent Gooden / DPPI / Ferrari

„Meg kell értenünk a gumikat az új aszfalton, amelyen látszólag máshogy viselkednek, mint a múltban. Miként az Monzában lenni szokott, igyekszünk eltalálni a beállítást a hosszú egyenesekre, miközben a kanyarokra is kell spórolni némi tapadást. Az új aszfalt sokkal simábbnak tűnik, ami kínál némi extra lehetőséget a beállításokkal” – mondta Andrea Stella, a McLaren csapatfőnöke, míg Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója azt emelte ki, hogy ez, illetve a simább kerékvetők az ő kezükre játszanak, hiszen az autójuk köztudottan nem kedveli az egyenetlen felületeket.