back to top
KezdőlapFormula 1A csodálatos Williams-újonc remeklése boríthatja Bottas terveit

A csodálatos Williams-újonc remeklése boríthatja Bottas terveit

-

Franco Colapinto már majdnem lemaradt arról, hogy versenyzői szerződést kapjon 2025-re a Forma-1-ben, de a meglepően jó bemutatkozása és a Williams alkudozása mégis utat nyithat neki – az Audi jövőbeli csapatánál, a Saubernél.

A Williams az Olasz Nagydíj előtt úgy határozott, nem engedik tovább garázdálkodni Logan Sargeantot, akinek a helyére 2025-től úgyis érkezik Carlos Sainz, ezért az egyik akadémista, Colapinto kapta meg a lehetőséget rá, hogy az idei szezon végéig ő vezesse az egyik autót. Ezt a váltást kevesen látták jönni, mert az F2-ben a szezon során a tabella 6. helyéig és egy győzelemig jutó argentin nem volt rajta sokak térképén, amikor Sargeant lehetséges utódjairól beszéltek.

Ő azonban remekül élt a lehetőséggel és úgy mutatkozott be a Forma-1-ben, hogy négy évtized után Bakuban ő lett az első argentin, aki pontot szerzett; a hazájában is imádják. A fejlemények váratlanul átrendezhetik az esélyeket a tülekedésben az F1 utolsó bárki számára szabad 2025-ös üléséért (a Red Bull kisebbik csapatánál úgyis házon belülről érkezik az utánpótlás, ha pilótát cserélnek): a hamarosan az Audi fennhatósága alá kerülő Saubernél vár gazdára még hely.

Ide pályázhatott többek között Mick Schumacher, de mostanában Valtteri Bottas elég magabiztosan nyilatkozott és utalásokat tett arra, hogy valószínűleg marad a jelenlegi csapatánál. Ugyanakkor többen rebesgették Gabriel Bortoleto érkezését is, aki az F2-ben átvette a vezetést a bajnoki tabellán.

Majdnem levágta a saját fülét az F1 meglepetésújonca

A Williams csapatfőnöke kijelentette, az istálló partnere lesz Colapintónak, hogy esetleg betuszakolják a Sauber/Audi csapathoz. „Két verseny alatt megmutatta, hogy helyet érdemel a Forma-1-ben. Mindig az volt a véleményem, hogy engedjük versenyezni a jó pilótákat. Meglátjuk, ki tudunk-e találni valami az Audival a mostani helyzetben, erre törekszem” – mondta James Vowles.

Hihetetlenül büszke vagyok arra, amit Franco elért, kicsit apaként. Sikeresnek akarom látni, szeretném, hogy építse a karrierjét.

Az Audi egyelőre nem tudja, milyen típusú versenyzőt szerződtessen a veterán Nico Hülkenberg mellé: lehet, hogy két rutinos rókával állnak fel, hogy minél gyorsabban építkezhessenek, de nem zárták ki azt sem, hogy a fiatalságra szavaznak a másik autóban; Colapintónak nyilván ez az irány jelentene segítséget.

Kicsit ciki, ahogy Hamilton nem emlékezett a fiatal riválisa nevére