back to top
KezdőlapFormula 1Elégedett a Honda a saját teljesítményével

Elégedett a Honda a saját teljesítményével

-

Fernando Alonso lesújtó kritikái ellenére a Honda úgy érzi, Brazíliában „bizakodásra okot adó” teljesítményt nyújtottak, amely azt bizonyítja, hogy motoruk lassan „tisztességes szintet” ér el.

Alonso Interlagosban a hetedik helyre kvalifikált és a nyolcadik helyen fejezte be a futamot, ezzel idén először elérve, hogy a McLaren sorozatban két futamon is pontot szerezzen. A spanyol voltaképpen az egész versenyt Felipe Massa nyomában töltötte, és habár a brazil Williamsében Mercedes-motor dobog, a futam legvégén csupán fél másodperc választotta el őket egymástól. Mindez nem villanyozta fel Alonsót, aki a versenyt követően „riasztónak” titulálta a Honda-erőforrás „lenyűgöző tempóhiányát”, és sötét jövőt jósolt a 2018-as Toro Rosso-Honda alakulatnak.

„Az összcsomagunk és a motorteljesítményünk Monza óta szinte tisztességesnek mondható szinten van” – szállt síkra csapatának védelmében Yusuke Hasegawa, a Honda F1-es projektjének vezetője. „Természetesen a pályakarakterisztika nagyban befolyásolja a különbségeket; néha a Williams és a Force India gyorsabb, néha viszont közel azonos szintet hoznak. Brazíliában megbízhatósági problémák nélkül a maximumon tudtuk működtetni a motort és kihoztuk a jelenleg benne rejlő teljesítményt, ami bizakodásra ad okot. Ami a lóerőhátrányt illeti, még kicsit le vagyunk maradva, de folyamatosan csökkentjük a távolságot. De a meghibásodások hiánya mindenképpen pozitív.”

Alonso brazíliai eredménye Hasegawa szerint egyértelműen bizonyítja, mekkorát fejlődött a McLaren-Honda az év elejéhez képest.

„Összességében tekintve jelenleg ott tartunk, ahol Fernando befejezte a versenyt” – fűzte hozzá. „A Williamsnél gyorsabbak vagyunk, és majdnem elértük a Force India szintjét. Kár, hogy végül nem tudtuk megelőzni a Williamst, de annak örülünk, hogy [a szorosan Alonso mögött végző] Pérez ellenében megvédtük a pozíciónkat.”