back to top
KezdőlapFormula 1„Ennek következményei lesznek” – vajon padra ültetheti a csapattársának hajtó Ocont az...

„Ennek következményei lesznek” – vajon padra ültetheti a csapattársának hajtó Ocont az Alpine?

-

Méretes csapaton belüli balhé látszik kialakulni annak nyomán, hogy Esteban Ocon balul sikerült előzési manőverbe bocsátkozott Pierre Gasly ellen a Monacói Nagydíj első körében. A paddockban már arról beszélnek, Jack Doohan készülhet a debütálásra.

A két Alpine ütközése egyike volt a verseny első körében történt baleseteknek: Ocon az alagút előtti kanyarban vállalt be belső íven egy előzést csapattársa, Gasly ellen, de nem tudta tisztán kivitelezni a manővert. Bár elé került, nem hagyott elég helyet Gasly számára, így bal hátsó kereke hozzáért honfitársa jobb elsőjéhez, ami a levegőbe repítette a 31-es rajtszámú Alpine-t. Ocon autója a földet érés után annyira megsérült, hogy a piros zászlót követő új rajthoz már nem állt fel, ellenben a 10. helyről startoló Gasly folytatni tudta, és végül el is jutott a célig ugyanebben a pozícióban, megszerezve idei első pontját.

Az Alpine csapatfőnöke, Bruno Famin már a verseny alatt dühös nyilatkozatot adott a francia Canal Plusnak, amelyben elmondta, nem hagyják reakció nélkül a történteket.

„Nagyon szomorú, hogy ez megtörténhetett. Esteban támadása egyáltalán nem volt helyénvaló. Pontosan ez az, amit sohasem akarunk látni, és ennek következményei lesznek. Az első körben a Portier nem az a hely, ahol az ember támadást indít a csapattársa ellen, és nem hagy neki helyet” – mondta a csapatfőnök.

Még szintén nem ért véget a verseny, amikor Ocon a közösségi oldalán megosztott üzenetben magára vállalta a felelősséget a történtekért. „A mai baleset az én hibám volt. Túl kicsi volt ott a hely, ezért bocsánatot kérek a csapattól.”

A teljesítményben idénre jelentősen visszaeső Alpine számára idén talán nagyobb ára is van minden hibának, mint az elmúlt években, amikor a középmezőnyt erősítették: egyelőre két pont áll a nevük mellett, vagyis a tabella alsó traktusában küzdenek, s a szezon végén akár egy-egy pont is dönthet a bajnoki pozíciókról és tízmillió dolláros nagyságrendű kifizetésekről a Haas, a Williams és a Sauber elleni csatájukban.

A felügyelők szerint szabálytalan is volt a megmozdulás, így 5 rajthelyes büntetéssel sújtották Ocont a Kanadai Nagydíjra. Hogy Famin milyen következményekre gondolhatott, arról egyelőre csak találgatások vannak, de annak fényében, hogy a hírek szerint Ocon már év végi távozását fontolgatja, és a két francia pilóta között sem felhőtlen a viszony, a paddockban mozgó néhány médium már annak a lehetőségét is felvetette, hogy az Alpine akár szezon közben lecserélheti Ocont a pilótafülkében. A Sky Sports riportere, Ted Kravitz számolt be a futam után arról, hogy Famin a történtek óta már lefolytatott egy telefonbeszélgetést az Alpine tartalékpilótájával, Jack Doohannel – ami persze még bármit jelenthet. A 21 éves ausztrál tavaly a harmadik helyen zárta a Forma-2 szezonját, idén pedig már teljes egészében az Alpine-nál végzendő feladataira koncentrál.

Leclerc végre megtörte az átkot, győzelemre vezette a Ferrarit Monacóban