back to top
KezdőlapFormula 1Furcsa alkudozás vár az F1-es csapatokra – a Mercedes vagy a Red...

Furcsa alkudozás vár az F1-es csapatokra – a Mercedes vagy a Red Bull beadja a derekát?

-

Az Autosport úgy értesült, hogy az F1 célja egymástól könnyebben megkülönböztethetővé tenni az autókat, mert most több csapat festése is túlságosan hasonló.

Mint írják, a probléma elsősorban az esti futamokon jött elő, de előfordul, hogy nappal sem lehet kapásból beazonosítani, éppen melyik autót látjuk, amit az árnyék sem segít. A kék szín miatt a Williams és az RB (a Red Bull kisebbik csapata) keverhető össze könnyen, a sötét árnyalat miatt a Mercedes és az Aston Martin, de ne feledjük, hogy az Alpine szintén kék, a Sauber pedig szintén zöld.

Ráadásul a tömegcsökkentés jegyében több csapat ahhoz a megoldáshoz folyamodott, hogy nem festette le mindenütt az autót, így azok a részek minden érintettnél karbonszínűek. A témáról az F1 Bizottság következő ülésén fognak tárgyalni, de az FIA abban bízik, a józan ész és a csapatok párbeszéde elegendő lesz a megoldáshoz.

„El kell érnünk, hogy a csapatok kommunikáljanak egymással, és azt mondják, hogy ha a te autód itt kék, akkor az enyém itt nem lesz kék. Hogy milyen eljárást találunk, még kiderül, de nem akarunk előírásokat tenni, nem akarunk szabályokat hozni az autók festésére. Azt viszont akarjuk, hogy megkülönböztethetők legyenek az autók” – nyilatkozta az FIA részéről Nikolasz Tombazisz az Autosportnak.

A probléma azért nem újkeletű: az 1980-as évek elején a McLaren és az Alfa Romeo megkülönböztetése kemény diónak számított az azonos szponzor, a Marlboro miatt, míg 1990 környékén például a Ferrarikat lehetett elsőre összetéveszteni a Dallarákkal, ha valaki nem volt elég figyelmes.

Leclerc megúszta, hogy ő legyen a pole-királyok legrosszabbika