back to top
KezdőlapFormula 1Verstappen kis szerencsével nyert a felszáradó pályán, Mercedes-dobogó és Ferrari-kudarc Kanadában

Verstappen kis szerencsével nyert a felszáradó pályán, Mercedes-dobogó és Ferrari-kudarc Kanadában

-

Vizes pályán indult és nagyrészt Verstappen, Norris és Russell csatájáról szólt az F1-es Kanadai Nagydíj, aminek a végén a címvédő egy időre elhallgattatta a Red Bullnál vészharangot kongatókat.

Ahogy várható volt, vasárnap esett az eső Montrealban, de a rajt idejére már csak szemerkélt. A vizes pályán az élmezőnyben nem történt nagy változás az első métereken, csak Ricciardo esett hátrébb az 5. helyről, míg Russell megtartotta a vezetést Verstappen és a McLarenek előtt. Az első körök sztárjai az intermediate helyett a teljes esőgumin induló Haasok voltak, Magnussen egészen a 4. helyig menetelt, ahogy pár percig erősödött a zuhé, de később kénytelen volt kiállni a depóba.

Russell közel 3 másodpercre leszakította Verstappent, előnye azonban a 10. kör után szinte teljesen elfogyott, ahogy a száradó aszfalton a címvédő tempója feljavult. A mercedeses védekező üzemmódra váltott, így apránként Norris is majdnem utolérte őket, a 17. körben viszont Verstappen lesodródott a pályáról a célegyenes végén, így kicsit fellélegezhetett Russell, és Verstappennek kellett védekeznie Norris ellen. Kevés sikerrel, a McLaren ugyanis a 20. körben elment mellette.

Norris nem sokat teketóriázott, azonnal megelőzte Russellt is, aki pillanatok alatt a 3. helyen találta magát, hiszen Verstappen szintén lehagyta. A McLaren pillanatok alatt több másodperces előnyt épített fel az élen, hiába: a 25. körben Sargeant balesete hozott csavart a verseny szövetébe, Norris ugyanis túl későn érhetett a bokszbejárathoz a biztonsági autós fázis bejelentésekor, s miután a többieknél egy körrel később cserélt kereket, visszaesett Verstappen és Russell mögé.

Közben újabb eső jött, a Ferrari száraz pályás gumival kockáztatott Leclerc-rel, a húzás nyilván nem jött be. A monacóit le is körözték, majd a csapata úgy döntött, véget vet a szenvedésének, kihívták a depóba, végleg.

A 45. körre száradt fel eléggé a pálya ahhoz, hogy száraz pályás gumira lehessen váltani, és a mezőny nagy része egy-két percen belül végrehajtotta a műveletet – Norrist leszámítva, akit a McLaren csak két kör múlva később hívott, és ez egy pozíciót jelentett neki, Russellt megelőzte. Először úgy nézett ki, csak átmenetileg, mert hibázott, és a mercedeses elvette tőle a 2. helyet, az 51. körben azonban riválisa tette meg ugyanezt, így visszaállt a sorrendjük.

Az 54. körben újra beküldték a  biztonsági autót, mert Sainz és Albon összeakadt előbbi megforgása után, míg Pérez szintén kiesett, miután a megpördülésével lebontotta a hátsó szárnyát. Erre a Mercedes úgy reagált, hogy mindkét pilótáját kihívta kerékcserére, abban a hiszemben, hogy Russell és Hamilton a 4-5. helyről frissebb gumin tudja majd támadni Verstappent, Norrist és Piastrit.

Russellnek sok időbe telt áthámozni magát Piastrin, egyszer koccantak is, és ebből Hamilton profitált, aki ekkor a csapattársát, majd az ausztrált előzte meg gyorsan. Russell azonban nem hagyta magát és két körrel a leintés előtt visszavette a 3. helyet csapattársától, miután a Mercedes engedte versenyezni egymással a pilótáit.

Verstappen közben a rá jellemző higgadtsággal őrizte az 1. helyet és nem is engedte ki a kezéből a leintésig, újra nyert, Norris előtt. A végén Cunoda eldobta magától a pontszerzést egy megforgással, amiből nagyobb baleset is lehetett volna, de sem a szalagkorlátot, sem mást autót nem talált el. A Mercedesek mögött Piastri, Alonso, Stroll, Ricciardo, Gasly, Ocon végzett.

Élő tudósításunk a versenyről:

Cél: Verstappen a Kanadai Nagydíj győztese Norrist megelőzve, egy időre elhallgattatja a Red Bullnál vészharangot kongatókat. Russell 3. lett Hamilton és Piastri előtt, Alonso, Stroll, Ricciardo, Gasly, Ocon a pontszerzők további sorrendje.

68. kör: A Mercedes engedi versenyezni egymással a pilótáit, és Russell köszöni szépen, kifékezi Hamiltont, ismét ő a 3. A hétszeres világbajnok így megint lemaradhat a vasárnapi dobogóról, idén még egyszer sem jutott fel rá.

66. kör: Russell megelőzi Piastrit, átveszi a 4. helyet négy körrel a cél előtt. Cunoda megpördült pontszerző helyről, amiből nagy baleset is lehetett volna, de elkerülte a szalagkorlátot és a többi autót is.

65. kör: Hamilton szárnyra kapott, megelőzte Piastrit és már 3. Vajon tud még előrébb lépni?

63. kör: Az utolsó sikánnál koccant Piastri és Russell, utóbbi a rövidebbet húzta azzal, hogy Hamilton megelőzte.

62. kör: Russell támad, és előzne, a hátsó egyenes végén azonban még mindig a McLaren halad előrébb. Érdekes módon a csapat megkérdezte, tudná-e támadni Verstappent, de az ausztrál jelezte, hogy a védekezés most jobban leköti a figyelmét…

60. kör: Verstappen meglógott, egyelőre Russell sem tud támadóközelségbe kerülni Piastrihoz.

59. kör: Folytatódik a verseny, 11 kör maradt a leintésig. Verstappen, Norris, Piastri, Russell és Hamilton között hatalmas csata várható, utóbbi kettő tehát frissebb gumin támad.

57. kör: Az ismétlésekből kiderült, hogy Pérez megpördült és így bontotta le a hátsó légterelőt, míg Sainz olyan szerencsétlenül forgott meg, hogy magával rántotta Albont is, amikor visszacsúszott a pályára.

55. kör: Sainz is kiesett. A Mercedes mindkét pilótáját kihívta kerékcserére, Russell és Hamilton a 4-5. helyről frissebb gumin tudja majd támadni Verstappent, Norrist és Piastrit.

54. kör: Pérez hátsó szárnya leszakadt, vagy a falnak csúszott, vagy eltalálták hátulról. Albon és Sainz is összeakadt, előbbi nem tud tovább menni, ismét jön a biztonsági autó.

51. kör: Most Russell hibázott, Norris visszaelőzte. A verseny távja 70 kör, közeledünk a hajrához.

49. kör: Verstappen előnye 4 másodperc fölé nőtt, Russell pedig megelőzte a hajtűnél hibázó és onnan rosszul kigyorsító Norrist. A Mercedes kemény gumin megy, a többiek közepesen, ez még hozhat fordulatot.

47. kör: Végrehajtotta a kerékcserét Norrisszal is a McLaren, aki egyelőre 2., de még nem melegek a gumijai. Verstappen az élen.

45. kör: Roham a depóban, a mezőny nagy része szintén átvált száraz pályás gumira. Norris viszont kint marad!

44. kör: A Ferrari úgy döntött, véget vet Leclerc szenvedésének, kihívták a depóba, végleg. Hamiltont szintén hívták a bokszba, felrakták neki a slick Pirellit.

42. kör: Norris lecsúszott a pályáról a célegyenes végén, Piastri és Hamilton megérkezett a nyakára.

41. kör: Gasly az első fecske, aki értelmezhető döntéssel száraz pályás gumit kapott, bár rögtön ki is csúszott.

40. kör: Vessünk egy pillantást a pontszerzők sorrendjére: Verstappen, Russell, Norris, Piastri, Hamilton, Alonso Cunoda, Stroll, Albon, Ocon. A 7. Cunodától a 17. helyig viszont lényegében egyetlen hatalmas boly alakult ki. A DRS használatát ismét engedélyezte a versenyirányítás.

37. kör: Figyeljünk Hamiltonra, elöl most ő áll legközelebb a támadáshoz, a 4. Piastrit üldözi. Verstappen előnye 2,5 másodpercre nőtt Russell előtt, Leclerc-t pedig lekörözték…

35. kör: No, a táv felénél a jelek szerint ismét enyhült/elállt a csapadék, megint napsugarak világítják meg a pályát.

33. kör: Az élbolyban 1-1,5 másodperces távolságok alakultak ki, míg Sainz első szárnyáról letört egy jókora darab a középmezőnyben vívott csatában.

31. kör: Közben megjött az újabb eső. És melyik csapat helyezte száraz pályás gumira az egyik pilótáját? Igen, a Ferrari, Leclerc-rel kockáztattak.

30. kör: Véget ért a biztonsági autós fázis, Verstappen, Russell és Norris csatája folytatódik az élen.

28. kör: Most kezdik kiemelni Sargeant autóját, változatlanul a biztonsági autóval köröz a mezőny.

26. kör: Mindenki intermediate gumit kapott a kerékcserénél, Norris azonban csak egy körrel később érkezett (a versenyirányítás biztonsági autós döntésekor túl későn érhetett a bokszbejárathoz), így visszaesett a 3. helyre. Verstappen az élen Russell, Norris, Piastri előtt. Hamilton megelőzte Alonsót a bokszban.

25. kör: Sargeant összetörte a Williamst, a helyszín a 3/4-es sikán. Jön a biztonsági autó!

24. kör: Az élen Norris előnye máris 5,5 másodpercre nőtt Verstappen előtt. Viszont megint befelhősödött az ég, bár a csapatok szerint csak kisebb eső jön újra.

21. kör: Ez gyors volt, Norris levadászta Russellt, akit rögtön utána Verstappen is megelőzött.

20. kör: A hátsó egyenesben Norris megelőzte Verstappent, lássuk, ő mire megy a rajt óta az élen haladó Russell ellen.

19. kör: Norris már DRS-sel támadja Verstappent a 2. helyért – most már nyitható a hátsó szárny, egyre több helyen jelenik meg a száraz ív is. Azon kívül viszont pont nedves minden, előzni ezért nehéz lesz így.

17. kör: Verstappen hibázott a célegyenes végén, lesodródott a pályáról, most neki kell vigyáznia, nehogy Norris megelőzze.

16. kör: Lassan Norris is utoléri az élen haladó párost, így különösen izgalmas lesz, hogy a trióból ki vállalja majd be először a száraz pályás gumikat. A kísérleti nyúl ehhez bizonyára szokás szerint a mezőny második feléből kerül ki.

14. kör: Russell védekező üzemmódra váltott, tartja Verstappent, de közben Norris is elkezdett közeledni hozzájuk, akinek a lemaradása már kevesebb mint 5 másodperc.

12. kör: Ricciardo megkapta az öt másodperces büntetést, míg Russell előnye az 1. helyen 1 másodperc alá csökkent Verstappennel szemben.

11. kör: Az állás a pontszerző helyeken: Russell, Verstappen, Norris, Piastri, Alonso, Hamilton, Hülkenberg, Ricciardo, Stroll, Leclerc. Hülkenberg tehát még nem jött kerékcserére, Ricciardóra pedig vélhetően büntetés vár korai rajt miatt.

9. kör: Verstappen 1,8 másodpercre megközelítette Russellt, közben a 10. Leclerc-nél valami furát látott a motornál a Ferrari, a monacói pilóta pedig nem épp nyugodtan reagált rádión.

7. kör: Magnussen intermediate gumiért érkezik a bokszba, eddig tartott az átmeneti remeklés. Azért szórakoztató volt látni. A nap közben már süt is.

6. kör: Sargeant kicsúszott az egyik bal-jobb kanyarkombinációnál, de tovább tudott menni. Alonso nagyot csatázik Hamiltonnal.

5. kör: Enyhül az eső, ismét az intermediate gumi lehet a jobb. Most a Piastri-Alonso-Hamilton-Hülkenberg (az 5-8. helyen) vonat jelenti a verseny legizgalmasabb részét.

3. kör: Újabb kör, újabb előrelépés Magnussentől, Piastrit utasította maga mögé. Hülkenberg 8., az élen Russell előnye 2,8 másodperc Verstappen előtt.

2. kör: Magnussen már 5., szárnyal! Russellnek azt mondták, ennél rosszabb körülményekre nem számítanak a nap folyamán. Meglátjuk…

1. kör: Sainz átvágott az első sikánnál, míg a két Haas egyelőre lubickol az extrém esőgumin, több helyet javítottak. Nem véletlen, ugyanis erősödik az eső!

Rajt: Russell viszonylag simán Verstappen előtt maradt, galiba nem történt. Ricciardo két helyet vesztett kicsit hátrébb, Alonso és Hamilton megelőzte.

20:02: Gond nélkül körbeért a mezőny, jöhet a rajt…

19:59: Picit mégis szemerkél még az eső, Magnussen és Hülkenberg pedig nem az átmeneti, hanem a teljes esőgumit választotta, tehát sokat nyerhetnek, ha ismét leszakad az ég. Rendes állórajt lesz, mindjárt indul a felvezető kör.

19:56: Érdekesség gyanánt megmutatjuk azt az animációt, amit arról készítettek, milyen lett volna, ha Russell és Verstappen egyszerre futotta volna a pályán a holtversenyt jelentő időeredményt a kvalifikáción:

Látványos animáció jelent meg Russell és Verstappen holtversenyéről

19:53: A rajt 20 órakor lesz (az eredeti terv alapján), már csak néhány perc választ el minket tőle. A vizes pálya egyébként lehetőséget teremt az időmérőn betliző Péreznek, Hamiltonnak és a Ferrariknak is a felzárkózásra.

19:47: Perpillanat nem esik az eső, de bármikor jöhet az utánpótlás, hiába kezd kikukucskálni a nap a felhők mögül. A jelenlegi körülmények vélhetően az intermediate gumit helyezik előtérbe.

19:43: Az Alfa Romeo kockáztat, illetve hát annyira nem nagyot, mert nem vesztenek sokat: mindkét autójukkal a bokszutcából rajtolnak, miután Bottas és Csou kocsijára is felszerelték a nagy leszorítóerős hátsó szárnyat (a parc fermé szabályok megsértése miatt ez automatikusan bokszutcai rajtot eredményez).

19:40: Köszöntjük kedves Olvasóinkat! Ahogy benne volt a pakliban, esett az eső Montrealban, vizes lett a pálya, kíváncsian várjuk, így időben elrajtol-e a mezőny, illetve állórajt lesz-e vagy biztonsági autós felvezetés. Ízelítőnek ajánljuk gyűjtésünket az eddigi esős Kanadai Nagydíjakról és érdekességeikről:

Maraton és káosz: imádjuk az esős Kanadai Nagydíjakat