back to top
KezdőlapFormula 1Cenzúrázzák az F1-et, Verstappen szerint értelmetlen óvni a gyerekeket

Cenzúrázzák az F1-et, Verstappen szerint értelmetlen óvni a gyerekeket

-

Mohammed bin Szulajm, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke arra próbálja rávenni az F1-es versenyzőket, hogy kevesebbet szitkozódjanak a rádióban, de a hivatalos közvetítést már jobban cenzúrázzák ebből a megfontolásból. Max Verstappen is reagált a témára.

Valljuk be, szórakoztató látni/hallgatni, amikor az F1 bizonyos versenyzőinek elgurul a gyógyszere a volán mögött (kikacsintás Cunoda Jukira, de Verstappen sem riad meg a csúnya szavak használatától) és önmagukból kikelve szórják a trágár kifejezéseket a rádióban. Ezt a rendezők előszeretettel rakják be az élő közvetítésbe, de az F1TV előfizetői az összes pilótát végig nyomon követhetik a fedélzeti kamerán, illetve az üzenetváltásokon keresztül.

Az FIA elnöke azonban nem örül a káromkodás terjedésének, és egy interjúban kifejtette, hogy az F1 adását biztosító FOM-nak már ki is adták utasításba, hogy az eddiginél jobban szűrjék a közvetítésbe bejátszott üzeneteket, kevesebb káromkodást tárjanak a nézők elé.

„El kell különíteni az autósportot a rapzenétől. Nem rapperek vagyunk, akik rengetegszer kiejtik az F-betűs [magyarul K-betűvel kezdődő] szót” – mondta bin Szulajm az Autosportnak, aki korábbi ralisként átérzi a versenyzők helyzetét és tudja, időnként nehéz lakatot tenni a szájra.

Torz rekordot terjeszt az újoncról az F1-es média – értelmet adtunk neki, és meglepő névre bukkantunk

„Voltam én is versenyző. A pillanat hevében, csalódottságomban én is viselkedtem így, kiborultam, amikor úgy éreztem, más nekem jött. De figyelnünk kell a magatartásunkra.”

„Manapság mindent élőben közvetítenek, mindent rögzítenek. Át kellett gondolnunk, hogy csökkentsük-e a nyilvánosság előtt elhangzó tartalmat? Képzeljék el, hogy a gyermekükkel együtt nézzük a versenyt, és valaki csúnyán beszél. Miket mondana a gyermekük, unokájuk ez után? Mit tanítanánk nekik?”

Más kérdés, hogy pont a káromkodások tesznek életszerűvé sok helyzetet, nem várható el az adrenalintól fűtött F1-es versenyzőktől, hogy úrihölgyek módjára reagáljanak a necces szituációkra. Bin Szulajm az FIA Nemzetközi Sportkódexéről egyébként elmondta, hogy az eredeti változata 1972-ből származik, ezért a felülvizsgálata indokolt volt, és ezért is változtattak rajta 2022-ben, amikor bekerültek a versenyzők politikai-vallási megnyilvánulásaira vonatkozó szigorítások.

Verstappen szerint nem a felszólítás a megoldás

A Red Bull háromszoros világbajnokát az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján a moderátor figyelmeztette, hogy válogassa meg a szavait, miután az autója bakui problémái kapcsán kiejtette az angolok F-betűs kifejezését. Ezután reagált az FIA elnökének véleményére, miszerint a versenyzőknek jobban oda kellene figyelnie a beszédre, és úgy tűnik, nincs elragadtatva ettől.

„Valami megváltozott” – Verstappen máshogy viselkedik, mint eddig?

Úgy tűnik, néhányan túl érzékenyek erre – jelentette ki Verstappen. – Nem olyan borzasztó ez a szó. Az autó nem működött, az autó elk*ródott. Elnézést a nyelvezetért, de ne már, mik vagyunk, öt- vagy hatévesek? Akik közülük nézik a versenyt, előbb-utóbb úgyis káromkodni fognak, akár engedik a szüleik, akár nem. Felnőve, a barátaik társaságában úgyis fognak szitkozódni.” 

Emiatt más megoldást javasol. „Sok applikáción keresztül hallgathatják az emberek a rádiónkat. Az üzeneteket meg lehetne szűrni, vagy kis csúszással adni, hogy néhány mondatot cenzúrázzanak” – mondta.

„Mindenki káromkodik, talán nem itt, hanem máshol. Egyesek többet, mint mások – tette hozzá. – Más sportágakban nincsenek mikrofonok rögzítve a sportolókra, pedig sokan beszélnek csúnyán, amikor dúl bennük az adrenalin, csak azt nem halljuk.”

Lando Norris szintén úgy érzi, a felfokozott idegállapotban a csúnya beszéd hozzátartozik az F1 sava-borsához, az őszinte érzelemkifejezés nélkül nem lenne hiteles ez a világ.

Átszervezés a Red Bullnál, Verstappen versenymérnöke is új pozíciót kapott