back to top
KezdőlapFormula 1Domenicali elmondta, mikor tehetnek újabb lépéseket az F1-es autók könnyítésére

Domenicali elmondta, mikor tehetnek újabb lépéseket az F1-es autók könnyítésére

-

Az F1 vezérigazgatója szerint várni kell néhány évet, hogy felmérjék a 2026-os szabályváltozások hatását, többek között azt, hogy a teljes mértékben megújuló forrásból származó üzemanyagok elérik-e a kívánt eredményt. Amennyiben igen, az utat nyithat a motorok egyszerűbbé, ezáltal könnyebbé tétele felé.

Hosszú idő után, 2026-tól végre néhány tíz kilóval könnyebbé válnak az F1-es autók, részben a méretcsökkentésből adódóan. Két évtized alatt nagyságrendileg 600-ról 800 kilogrammra nőtt a kocsik tömege, és a folyamatban a hibrid erőforrások bevezetésének is nagy szerepe volt, mert az akkumulátorok és egyéb komplex rendszerek egyszerűen sok helyet foglalnak és jelentős a tömegük is.

A környezetvédelmi (valamint a biztonsági) törekvések ára tehát az autók tömegének növekedése volt, de Stefano Domenicali elképzelhetőnek tartja, hogy más módon is könnyebbé tehetik az autókat.

„Hiszem, hogy ennek irányába vagy az az út, hogy megtartjuk a jelenlegi koncepciót és különböző intézkedésekkel csökkentünk a tömegen, vagy az, hogy ha beválik a megújuló üzemanyag és nulla lesz a károsanyag-kibocsátása, akkor nem kell többé bonyolult és drága motorokat használni. Így elgondolhatunk azon, hogy ismét könnyebbek és talán jobb hangúan legyenek a motorok” – mondta az Autosportnak.

Ötletelnek a versenyzők: ilyen lehetne az olimpiai autósport

„Erről három évvel a szabályok bevezetése után kezdünk beszélni, amikor felmérjük, hol tartunk és hogy alakul a helyzet.”

2026-tól teljes mértékben fenntartható forrású üzemanyagok kerülnek az F1-es autókba, és Domenicali szerint ez általánosságban annyival előrébb lendíti a technológiát, hogy nemsokára még jobban elterjed a közúti közlekedésben.

„Meggyőződésem, hogy a fejlesztéssel csökkenni fog az ára, aminek világszerte jótékony hatása lesz a piacra. Az ilyen üzemanyagok ára most magas, de az F1 mindig kiváló volt abban, hogy felgyorsítson technológiai folyamatokat.”

A McLaren egy évvel előrébb jár, mint gondolta