csütörtök, október 21, 2021
F1 - 🇺🇸 US. Grand Prix
WTCR - 🇮🇹 Race 1 of Italy
ERC - 🇭🇺 Rally Hungary
- Hirdetés -
KezdőlapFormula 1FIA: Nem lehetett hétfőre áttenni a Belga Nagydíjat

FIA: Nem lehetett hétfőre áttenni a Belga Nagydíjat

-

- Hirdetés -

Az FIA elmondta, mindent megtettek annak érdekében, hogy érdemi versenyzés történjen, ugyanakkor arra nem volt lehetőség, hogy hétfőre tegyék át a futamot.

- Hirdetés -

A Belga Nagydíj az esőzés miatt eleve később indult, majd a Safety Car mögött teljesítette a mezőny a “felvezetőköröket”. Michael Masi azonban nem akarta ilyen körülmények között elindítani a versenyt, így ismét jött a halasztgatás. Két óra után a Szövetség “vis majorra” hivatkozva megszakította a 3 órás visszaszámlálást, ugyanis abban reménykedtek, hogy az időjárás lehetővé teszi majd a verseny elkezdését. Ez három órával a kezdési időpont után valamilyen szinten meg is történt. A Safety Car két körön keresztül vezette a mezőnyt, majd ismét leintették a Belga Nagydíjat.

- Hirdetés -

Újra azonban már nem kezdték, így fél pontokat osztottak ki az első 10-nek. Azonban rengeteg olyan kérdést kapott az FIA, hogy miért nem halasztották hétfőre az eseményt, ugyanis másnap talán jobb körülmények fogadták volna a száguldó cirkusz tagjait. Az ausztrál versenyigazgató szerint a szabályok erről nem rendelkeznek, holott például a NASCAR-ban ez egy bevett szokás:

- Hirdetés -

,,Nem volt lehetőség arra, hogy a futamot holnapra tegyük át. Nyilvánvalóan az FIA-nak és a Forma-1-nek a versenyzők, a csapatok és a nézők biztonsága a legfontosabb. A szabályok és a sportkódex keretein belül minden lehetőséget megadtunk arra, hogy a versenyt befejezzük. Sajnos ezúttal nem tudtuk teljesíteni a rendes távot, ám a regulák alapján megállíthattuk az órát annak érdekében, hogy meglássuk, be tudunk-e kerülni egy jobb időjárási zónába, hogy versenyezni tudjunk. Van egy egész sor (ok)… hosszú oldalakkal tűzdelt lista a szervezőknél. Lehet, hogy mindenki itt van, de egyszerűen nincs lehetőség arra, hogy a következő napra halasszuk a futamot.” – nyilatkozta Masi a Motorsportweek.com-nak.

Arra a kérdésre, hogy tervezik-e a versenyhétvégét átütemezni későbbre, az érintett így válaszolt:

,,Nem tudom, hogy logisztikailag van-e erre lehetőség.”

A versenyigazgató továbbá kijelentette, a céljuk az volt, hogy minél több kört tegyenek meg a versenyzők, és nem azért teljesítettek csak két kört, hogy abszolválják a minimális követelményeket:

,,Azért volt mindez, hogy meglássuk, milyenek a körülmények. Folyamatosan kapcsolatban álltunk a hivatalos időjóssal, és volt egy olyan időintervallum, ami akár lehetőséget biztosíthatott volna a versenyzésre. Ezért úgy voltunk vele, hogy: ‘oké, próbáljuk meg, hátha megtaláljuk ezt.’ Ám az időjárás ismét lenyomott minket.”

 

- Hirdetés -

Hírlevél

- Hirdetés -

Friss hírek