back to top
KezdőlapFormula 1Ezentúl vasszigorral csaphat le az FIA azokra, akik kritizálják a "bírót"

Ezentúl vasszigorral csaphat le az FIA azokra, akik kritizálják a „bírót”

-

Mohammed bin Szulajm, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke a közösségi médiában közzétett posztjában tudatta, hogy az FIA változtatásokat eszközöl a Nemzetközi Sportkódexének „helytelen viselkedéssel” kapcsolatos szabályaiban, ami azt jelenti, hogy a jövőben keményebb büntetést kaphatnak azok a pilóták és/vagy csapattagok, akik az FIA-t vagy annak bármely tagját kritizálják.

Bin Szulajm leírta, hogy az újabb változtatást az FIA Együtt az online bántalmazásért kampánya által elvégzett felmérések hatására vezetik be, mert „a legutóbbi vizsgálatok kimutatták, hogy közvetlen kapcsolat van pilótáktól és más csapattagoktól érkező negatív kommentek és a közösségi médiában a hivatalos személyek felé megnövekedett gyűlölet között.”

„Azok után, hogy a sportágunk ismert képviselői olyan kijelentéseket tettek a hivatalos személyekről, amelyek bántalmazást váltottak ki, a Motorsport Világtanács legutóbbi ülésén a tagok elfogadták a Nemzetközi Sportkódexben szereplő helytelen viselkedés definíciójának megváltoztatását. Ez a változtatást további támogatást fog biztosítani az FIA embereinek és önkénteseinek, akik annak szentelik az idejüket, hogy a sportágunk biztonságos és igazságos legyen” – írta az elnök.

Halálos fenyegetéseket kap az Alonsót megbüntető expilóta

A Nemzetközi Sportkódex erre vonatkozó részét egyébként legutóbb tavaly decemberben változtatták meg azok után, hogy Sergio Pérez „viccnek” nevezte a felügyelőket az Abu-dzabi Nagydíjon a rádióban, amiért 5 másodperces büntetést adtak neki a Lando Norrisszal történt ütközésért. A felügyelők az idén már az új szabályok szerint adtak 40 ezer eurós büntetést Cunoda Júkinak az Osztrák Nagydíjon, amiért a japán versenyző sértő nyelvezetet használt a rádióban, miután feltartották őt a bokszutcában az időmérőn.

Cunoda persze nem a felügyelőket vágy más FIA-alkalmazottat szidott, de az elmúlt években ebből sem volt hiány. Christian Horner például figyelmeztetésben részesült, amikor az egyik pályabírót kritizálta a 2021-es Katari Nagydíjon, Günther Steinert, a Haas korábbi csapatfőnökét 2019-ben pedig meg is büntették az egyik felügyelők sértegetéséért, míg 2023-ban figyelmeztetést kapott hasonlóért. A pilóták közül pedig Fernando Alonso 2022-ben „inkompetensnek és nem profinak” titulálta a Miami Nagydíj felügyelőit, tavaly pedig azzal állt elő, hogy a spanyol versenyzőknek könnyebben adnak büntetést, mint más nemzetiségű pilótáknak.

Tényleg spanyolsága miatt pikkelnek Alonsóra? Egy korábbi felügyelő szerint ennél nagyobbak a bajok

Bin Szulajm most arra ösztönzi a felügyelőket, hogy az újonnan kapott hatalmukat felhasználva büntessék az olyanokat, akiknek a kijelentései online zaklatást eredményezhetnek. „A felügyelőinknek fel kell készülni arra, hogy erőt mutassanak, amikor a zaklatás ezen formája ellen harcolnak. Élvezik a teljes támogatásomat és a Nemzetközi Sportkódex támogatását is, amikor döntéseket hoznak. Arra sarkallom őket, hogy mutassák meg, az FIA semmilyen zaklatást nem tűr meg a sportunkban.”

Az FIA elnökének ez már nem az első olyan tette, amivel komolyabb büntetésre sarkall, 2022-ben például a vezetésével betiltották a politikai és/vagy vallási véleménynyilvánítást az FIA rendezvényein, majd 2023-ban 250 ezerről 1 millió euróra növelték a felügyelők által maximálisan kiosztható pénzbüntetés mértékét.

Minden benne volt Hamilton mozdulatában, ahogy győzelme után faképnél hagyta az FIA elnökét