back to top
KezdőlapFormula 1Briatore „túl olcsónak” nevezte Newey-t, és beolvasott az Alpine előző vezetőségeinek

Briatore „túl olcsónak” nevezte Newey-t, és beolvasott az Alpine előző vezetőségeinek

-

Flavio Briatore azzal viccelődött, hogy a Red Bulltól távozó Adrian Newey a számára túl olcsó, majd kijelentette, egy fecske mérnöki szinten sem csinál nyarat. Az Alpine tanácsadójaként dolgozó korábbi csapatfőnök úgy véli, a francia istállónak rossz vezetői voltak az elmúlt években.

Bár informálisan valójában soha nem tűnt el igazán, hivatalosan csak nemrég tért vissza a Forma–1 körforgásába Flavio Briatore, a Benetton és a Renault egykori csapatfőnöke. Az olasz üzletember tanácsadói szerepet tölt be ezen istállók jogutódjánál, az Alpine-nál. Mindeközben pedig kendőzetlenül kimondja a véleményét, ahogyan ez a Holland Nagydíj hétvégéjén is történt.

Tényleg megtörtént: korábbi tönkretevőjét hívta segítségül az Alpine

Briatore nyilvánvalóan azzal tudná a leginkább berúgni az ajtót, ha egy igazán nagy nevet csábítana el. Ez Carlos Sainz esetében nem sikerült, Adrian Newey, a Red Bulltól távozó korábbi technikai főigazgató neve pedig fel sem merült, ennek ellenére megkérdezték tőle, hogy megkörnyékezte-e a brit szakembert. „Ő kicsoda? – kérdezett vissza nyilvánvalóan viccből egy sajtóbeszélgetésen. – Nekem ő túl olcsó.”

„Totális szarban vagyunk” – így hívta vissza a kétes hírű megmentőt a makacs Renault-vezér

Persze a humoros megjegyzés mellett komoly, racionális gondolat húzódik. Az Alpine szörnyen kezdte a szezont, ráadásul a mérnöki csapatukból többen is távoztak. Azóta leigazolták David Sanchezt, aki az ügyvezető technikai igazgatói pozíciót tölti be, de persze egy fecske nem csinál nyarat. Ez pedig Briatore szerint mindenkire igaz.

A McLarennél tett rövid kitérő után a szenvedő Alpine-nál kötött ki a Ferrari korábbi mérnöke

„Az ember ott van a piacon, benne van az üzletben, és beszél másokkal a visszatérésről – fogalmazott. – Legyen az a motorsport, egy étterem vagy a szórakoztatóipar, benne kell lenni az üzletben, az Alpine pedig kicsit a periférián volt. Az Alpine-ról már senki nem beszélt. Most ott vagyunk, megvan a pénzügyi háttér, megvan az elnök támogatása, és egy nagy csoport áll mögöttünk. Ha szembejön velünk egy jó lehetőség, akkor persze élünk vele, de csak akkor, ha az jó a csapatnak, mert ez nem az egóról szól. Ezt vagy azt a mérnököt hiába hoznánk el, [önmagában] egy ember nem változtatja meg az istálló [működését], erre vannak jó példák. Rengetegszer előfordul, hogy az emberek mindent megvesznek, megvásárolják a jövőt, hogy nyerjenek, és bármit megszereznek, amit akarnak, csak vásárolnak, vásárolnak és vásárolnak, de az eredmény nem igazán arányos ezzel.”

Biratore érkezésének eddigi talán legnagyobb horderejű híre, hogy Bruno Famin helyét Oliver Oakes vette át a csapatfőnöki székben. Amióta Cyril Abiteboulnak 2020 végén megköszönték a munkát, azóta előbb Marcin Budkowski látta el a vezetői feladatokat, majd Otmar Szafnauer és Famin következett. A 74 esztendős üzletember szerint egyikük sem végzett jó munkát.

Három F1-es pilótánál is fiatalabb csapatfőnök veszi át az Alpine irányítását

„Lényegében nem volt menedzsment – jelentette ki. – Szerintem ez volt az Alpine problémája. Azt gondolom, hogy egy ponton rossz menedzsereket választottak. Úgy vélem, a rossz vezetők listája elég hosszú volt, a jókról pedig nincs lista. Az enstone-i alakulatot pedig nem könnyű menedzselni. Ez egy nagycsapat, egy nagy szörnyeteg. Az embernek ott kell lennie. Egy olyan istállót, mint az Alpine, nagyon nehéz Párizsból vagy máshonnan irányítani. Szükség van a napi jelenlétre.”

Nem is a csapat felélesztése, hanem a felszámolása miatt hívta vissza Briatorét a Renault?