back to top
KezdőlapFormula 1"Ha nem vagyunk hajlandók Katarba menni, az nem segít az emberjogi helyzeten"

„Ha nem vagyunk hajlandók Katarba menni, az nem segít az emberjogi helyzeten”

-

A Forma-1 főnöke, Stefano Domenicali szerint a Katarban és Szaúd-Arábiában megrendezésre kerülő új nagydíjak hozzájárulhatnak az emberi jogok megfelelőbb kezeléséhez ezekben az országokban.

Az Öböl-menti államokat bírálták az emberi jogi helyzetük miatt, de Domenicali szerint az országok „elzárkózása” negatív hatással járna.

„Egy ilyen fontos változás nem történhet meg egyik napról a másikra. Ez egy kulturális változás, amely időbe telik” – mondta Domenicali.

„De ezt az időintervallumot felgyorsítják a nagy események. És a Forma-1 fontos szerepet fog játszani ebben a tekintetben.”

Katar ezen a hétvégén tartja első versenyhétvégéjét, két hét múlva pedig Szaúd-Arábia következik, majd a 2021-es szezon Abu Dhabiban zárul.

Két előbbi futam a legújabb a fosszilis tüzelőanyagokban gazdag, közel-keleti országokban megrendezendő nemzetközi sportesemények sorában. Ezek közé tartozik a jövő évi katari FIFA-világbajnokság, valamint ilyen volt Anthony Joshua nehézsúlyú ökölvívó világbajnoki címmérkőzése Anthony Ruiz ellen, Szaúd-Arábiában, 2019-ben.
Szaúd-Arábia szuverén vagyonalapja pedig nemrég vásárolta meg a Premier League-ben szereplő Newcastle Unitedet.

Domenicali, a BBC Sportnak adott exkluzív interjúban elmondta, hogy az F1 Katarral és Szaúd-Arábiával kötött szerződései garanciákat tartalmaznak arra, hogy az országoknak tiszteletben kell tartaniuk az emberi jogokat a sporttal való kapcsolatuk minden aspektusában. Domenicali szerint, ha az országok ezt nem tartják be, az F1-nek joga van felbontani a velük kötött szerződést.
Katari Nagydíj, katar
Fotó: Formula 1

„Úgy vélem, hogy az általunk biztosított reflektorfény jótékony hatással lesz arra az akaratra és változtatási szándékra, amelyet ezek az országok mutatnak” – mondta Domenicali.

„Nem hiszem, hogy az, hogy elzárkózunk az országok elől, és azt mondjuk, hogy nem akarunk ott lenni, segítene a helyzet javulásában. Valójában éppen az ellenkezője történne.”

„Ez nem jelenti azt, hogy minden tökéletes, de az biztos, hogy amit teszünk és amit aláírunk, az a helyes irányba mutat.”

Hozzátette, hogy az F1 független ellenőröket alkalmaz, akik felügyelik az új pálya építését Szaúd-Arábiában, hogy biztosítsák a munkavállalók jogainak teljes körű tiszteletben tartását.

A civil szervezetek problémásnak látják a versenyrendezést

Az Amnesty International közleményében azt írta: „A Közel-Kelet gazdag országai már régóta az élsportot tekintik eszköznek sportswashingra (mikor a sportot használja fel egy állam, vagy vállalkozás arra, hogy elterelje a figyelmet problémás dolgairól, javítsa hírnevét – a szerk) és arra, hogy újjáépítsék imázsukat, és a katari és szaúd-arábiai nagydíjversenyek is beleillenek ebbe a formába.”

„Mindkét ország rendkívül aggasztó emberi jogi helyzettel rendelkezik: Katar a migráns munkavállalókkal szembeni rendszeres rossz bánásmódtól és a szólásszabadság drákói korlátozásától kezdve, Szaúd-Arábia emberi jogi aktivisták elleni átfogó fellépéséig és a hírhedt újságíró, Dzsamál Khashoggi (Jamal Khashoggi) meggyilkolásáig.”

„Katar és Szaúd-Arábia az F1 csillogását és csinnadrattaját felhasználva megpróbálja elterelni a figyelmet az emberi jogi visszaélésekről, és azt reméli, hogy a versenyek körül alig, vagy egyáltalán nem kerül sor az emberi jogi kérdések megvitatására – ez pedig nem történhet meg” – írják a közleményben.

„Az F1-nek, a versenyzőknek és csapataiknak készen kell állniuk arra, hogy a versenyek előtt beszéljenek az emberi jogokról Katarban és Szaúd-Arábiában, és ezzel megtegyék a magukét, hogy megtörjék a sportswashing és az általa elérni kívánt imázs-menedzsment varázsát.”

„Az F1-nek különösen azt kellene biztosítania, hogy az e versenyekre vonatkozó valamennyi szerződés szigorú munkaügyi normákat tartalmazzon, az összes kapcsolódó beszállítói láncban és infrastruktúra-fejlesztési projektben, szóvivőinek pedig – Stefano Domenicalitól lefelé – arra kellene használniuk befolyásukat, hogy az emberi jogok javítását szorgalmazzák mindkét országban.”

„Az esemény megrendezésének egyik fő célja, hogy az F1 erejét kihasználva minden férfit és nőt feljogosítsunk a Királyságban, és a további fejlődés előmozdításának eszközeként használjuk fel, hogy minden emberünk tehetségét és potenciálját kibontakoztassuk” –  áll a Szaúd-arábiai Nagydíj promóterének közleményében.

Egy katari tisztségviselő pozitívabban közelíti meg a helyzetet

„A többi Katarban megrendezett nemzetközi sporteseményhez hasonlóan a Forma-1-gyel való partnerség is támogatja a gazdasági diverzifikációt, ösztönzi a helyi sportban való részvételt, és katalizátorként szolgál a reformok felgyorsításához.”

„Katar elfogadta a nemzetközi sportesemények megrendezésével járó reflektorfényt, és ezt pozitív és tartós változásokra használja fel.”

Mi a helyzet a fenntarthatósággal?

Az F1 azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra nettó nulla szén-dioxid-kibocsátásúvá válik, és ennek egyik módja, hogy a fenntartható üzemanyagokat a 2026-ban bevezetendő új motorformula részévé teszik.

Szaúd-Arábia nemzeti olajvállalata, az Aramco, az F1 egyik főszponzora, a sportággal együttműködve dolgozik a szén-dioxid-kibocsátás mentes üzemanyagok kifejlesztésén.

A szaúdi kormányt azonban környezetvédelmi csoportok azzal vádolták, hogy a közelmúltban tartott COP 26 környezetvédelmi csúcstalálkozón a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonására vonatkozó kötelezettségvállalás rögzítése ellen dolgozik.

Domencali azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a szaúdiak elkötelezettsége a fenntarthatóság mellett az F1-ben, valós.

„Mindig is azt mondtuk, hogy sportként/üzletágként nem hiszünk abban, hogy a teljes villamosítás az egyetlen megoldás a fenntarthatóságra” – mondta.

„Hiszünk abban, hogy a fenntartható üzemanyag a helyes út, hiszen tudjuk, hogy belsőégésű motorok vannak a világ több milliárd autójában, amelyeket nem lehet átállítani elektromosra arra az időpontea, amiről egyesek beszélnek.”

„Van ez a komoly elkötelezettségünk, amely lehetővé teszi a fenntartható üzemanyagot. És azt kell mondjam, hogy az Aramco nagyon keményen dolgozik azon, hogy a lehető legrövidebb időn belül alkalmazható műszaki megoldást találjon.”

„Ez egy olyan dolog, ami valós, és hamarosan látni fogunk néhány más dolgot is, ami a bajnokságunkban fog történni, ami a mi irányításunk alatt áll, hogy megmutassuk, tényleg komolyan gondoljuk ezt.”

„Ez lehetővé teszi a világ számára, hogy megértse, ez nagyon fontos jövő a fenntarthatóságával kapcsolatban. Ez lesz a legegyszerűbb, leghatékonyabb és leggyorsabb módja annak, hogy nagy léptékben fenntarthatóvá váljunk.”

Fenntarthatóság, vagy pénz?

Katar szerződése az F1-gyel állítólag a legjövedelmezőbb, amit a sportág valaha is kötött, és Szaúd-Arábia is az egyik legnagyobb díjat fizeti a versenyéért.

Domenicali azonban tagadta, hogy az F1-nek azért lett volna szüksége ezekre a megállapodásokra, mert 2020-ban pénzügyi veszteséget szenvedett el, amikor a szezon menetrendje a koronavírusjárvány miatt felborult.

„A pénz az üzlet része, és nem szabad elfelejteni, hogy nagy befektetések nélkül nem lehet fejleszteni az üzletet. Ez az egyik dolog, amit néha elfelejtünk. A beruházások, amelyeket bizonyos országok a mi üzletünkbe fektetnek, minden más ember és minden más ország számára előnyösek lesznek.”

„Az emberek azért fektetnek be, mert hisznek a termékünkben. Ez mutatja, hogy mennyire erős jelenleg az F1 platformja.”

Bennfentesek szerint az F1 idén több pénzt fog keresni, mint 2019-ben, a koronavírus-járvány előtt. Domenicali ezt nem volt hajlandó megerősíteni, mondván, hogy mivel tőzsdén jegyzett cégről van szó, „nem tudja megjósolni az eredményeket”.

Elismerte, hogy „a számok jól néznek ki”, de azt mondta, hogy ez nem kizárólag a versenyrendezési díjaknak köszönhető.

„Az F1 üzleti modellje nem csak a promóterekhez kapcsolódik” – mondta Domenicali. „A médiajogokhoz, a szponzorokhoz, a licencszerződésekhez is kapcsolódik; ezek a különböző elemek mind jó eredményeket hoznak, amelyeket remélhetőleg a szezon végén nyilvánosságra tudunk majd hozni.”

Forrásbbc.com