back to top
KezdőlapFormula 1Utoljára Hamilton bukott le azzal, ami miatt most kizártak egy csapatot az...

Utoljára Hamilton bukott le azzal, ami miatt most kizártak egy csapatot az időmérőről

-

Nico Hülkenberg és Kevin Magnussen egyaránt a bokszutcából lesz kénytelen elrajtolni a Monacói Nagydíjon, miután a Haas elfelejtett szólni a szerelőinek az új hátsó szárny kalibrálásáról.

Az FIA az időmérőt követő technikai átvizsgálásai során nagyobbnak találta a Haas két autója hátsó szárnyán a DRS nyílását, mint a szabályok által megengedett 85 mm. A technikai előírások megsértése szinte minden esetben kizárást von maga után, és most is ez az ítélet született, Hülkenbergtől elvették a 12., Magnussentől pedig a 15. rajthelyet.

A felügyelők jelentésében az áll, a csapat magyarázata szerint mulasztásból fakadt a szabálysértés. A Haas új, korábban még nem használt specifikációjú hátsó vezetőszárnyat hozott autóira Monacóba, ám nem képezte ki szerelőit arra, hogyan állítsák be az új szárny DRS-nyílását ahhoz, hogy az megfeleljen a szabályoknak.

Legutóbb a 2021-es Brazil Nagydíj időmérője után Lewis Hamiltont kapták hasonló vétségen, akkor őt a sprintfutamra szerzett első rajthelyétől fosztották meg.

Hülkenberg és Magnussen számára a büntetéssel szinte lehetetlen feladat lesz a pontszerzés Monacóban. A rajtrácsról való kiemelésükkel a mögöttük állók természetesen előrelépnek egy, illetve két pozíciót, így a Q1-ben elvérző Fernando Alonso végül a 14., Sergio Pérez pedig a 16. helyről startolhat majd.

Verstappen az egész időmérő alatt ugrált, de nem örömében