back to top
KezdőlapFormula 1Hamilton: Már várom a brazil útlevelemet

Hamilton: Már várom a brazil útlevelemet

-

Lewis Hamilton Brazília díszpolgára lesz, amennyiben a dél-amerikai ország parlamentjében elfogadnak egy törvényjavaslatot, a brit pedig azzal viccelődik, hogy várja már a brazil útlevelét.

A Forma-1 hétszeres világbajnoka, Lewis Hamilton szerdán elárulta, hogy szeretne több időt tölteni Brazíliában, és jelezte, hogy egyetért azzal a javaslattal, hogy tiszteletbeli állampolgárnak válasszák meg. A hazájában lovaggá ütött brit Sao Paulóban tartózkodott, hogy beszédet tartson egy üzleti és digitális átalakulással foglalkozó rendezvényen. A VTEX-napi rendezvény korábbi fő szónokai között volt Barack Obama egykori amerikai elnök, Richard Branson brit vállalkozó és Fernando Henrique Cardoso korábbi brazil elnök is. Hamilton így beszélt a közönségnek:

„Több időt szeretnék itt tölteni Brazíliában… Ez egy annyira gyönyörű kultúra. Eddig csak Rióban és Sao Paulóban voltam, de szeretnék visszajönni karácsonyra, újévre vagy valami hasonlóra. Neymar minden évben meghív, és a profi szörfös Gabriel Medina is ugyanígy tesz, de még sosem volt rá lehetőségem… Várom már a brazil útlevelemet.”.

A brazil parlament alsóházában már folyamatban van egy törvényjavaslat, amely a 37 éves versenyző tiszteletbeli állampolgárrá nyilvánításáról szól, de még nem került sor a megszavazására.

A lépést Andre Figueiredo képviselő javasolta a tavalyi Brazil Nagydíj után. Ezen Hamilton a Sao Pauló-i Interlagos pályán aratott győzelmét követően a brazil zászlóba burkolózott.

A tömeg a néhai háromszoros világbajnok Ayrton Senna nevével együtt skandálta az ő nevét. Senna nemzeti hős, és Sao Pauló-i születésű, 1994-ben Imolában hunyt el. A brit, a sportág történetének legsikeresebb versenyzője, aki mindig is Sennát tartotta gyermekkori példaképének, később a szurkolók ovációja közepette vitte fel a zászlót a dobogóra. Az elnöki posztra pályázó Ciro Gomes, Figueiredo PDT pártjának tagja támogatja a Mercedes-pilóta tiszteletbeli állampolgárságának megadását. Így válaszolt a Twitteren, miután Hamilton egy képet posztolt magáról a brazil zászlóval a kezdeményezésről szóló cikk posztja alá:

„Hamilton, te már eddig is a szívünkben éltél. A tiszteletbeli állampolgársággal még közelebb kerülsz hozzánk.”

Hamilton erre már csak ennyit válaszolt:

„Megtiszteltetés lenne ez számomra.”