back to top
KezdőlapFormula 1Hamilton: Ricciardo bátor döntést hozott

Hamilton: Ricciardo bátor döntést hozott

-

Lewis Hamilton alig győzte dicsérni Daniel Ricciardo „bátor”, de „kockázatos” csapatváltását, amit saját első mercedeses szerződéséhez hasonlított.

A nyár egyik legnagyobb szenzációja volt Ricciardo bejelentése, miszerint jövőre a Renault kedvéért elhagyja a Red Bullt, a döntést azonban sokan – köztük Christian Horner – hitetlenkedve fogadták. A Red Bull egy bizonyítottan futamgyőztes csapat, ami tíz éve egyengeti az ausztrál karrierjét, míg a Renault egy fejlődésben lévő istálló, ami saját bevallása szerint csak 2021-től lesz harcban a bajnoki címért; érthető tehát, ha sokan Hamilton 2012-es bejelentésére asszociáltak, amikor a brit a Mercedeshez szerződött a McLarentől.

„Örülök, hogy így döntött” – támogatta Ricciardót Hamilton. „Mindig nagy bátorságra van szükség a szokatlan döntések meghozatalához, mert az embereknek mindig lesznek ilyen vagy olyan véleményük a dologról, és ráadásul minderre szezon közepén került sor, amikor még fogalmad sincs, mi lesz jövőre. Izgalmas időszak előtt áll; rengetegen félnek a változástól, a mástól, és inkább eléldegélnek egy olyan térben, ahol nem feltétlen boldogok. Remek azt látni, hogy hozzám hasonlóan Daniel is mer kockáztatni, ki akar próbálni valami újat, amiből tanulni tud, legyen az jó vagy rossz.”

Érdekes betekintést nyújthat az események hátterébe Bob Bell, a Renault év végén visszavonuló technikai igazgatója, aki Hamilton elcsábításakor még a Mercedes mérnökgárdáját erősítette. Bell egyetért a Ricciardo—Hamilton-analógia létjogosultságával, ám kiemelte, hogy a 2014-es hatalmas motorváltozások a brit kezére játszottak.

„Nem teljesen egyezik a két szituáció” – magyarázta. „Amikor Lewis otthagyta a McLarent, éppen zajlott a turbóhibridekre váltás, és valljuk be őszintén, ennek hatalmas szerepe volt a Mercedes sikereiben, aminek a babérjait Lewis aratta le. Danielnek szerintem sokkal nehezebb dolga lesz, de a végeredmény valószínűleg ugyanaz lesz: úgy fogja érezni, hogy megfelelő döntést hozott.”