back to top
KezdőlapFormula 1Miközben a Mercedes a fejét vakarja, Hamilton beszól: „George helyében én a...

Miközben a Mercedes a fejét vakarja, Hamilton beszól: „George helyében én a dobogón végezhettem volna”

-

Senki nem érti a Mercedesnél, hogyan lett a Spában még a célba kettős győzelemmel befutó autókból Zandvoortban ismét csak a negyedik erő. Lewis Hamiltont leszámítva, szerinte ugyanis dobogóesélyes volt az autó ezen a hétvégén is.

A Mercedesek csupán a 7. és a 8. helyen futottak be a Holland Nagydíjon, ami meglepő formahanyatlás a csapattól azt követően, hogy a Zandvoortot megelőző négy versenyből hármat is Hamilton vagy George Russell nyert meg.

Hamilton hétvégéje az időmérőn siklott félre, hiszen nemcsak kiesett a Q2-ben, de még hátrasorolást is kapott Sergio Pérez feltartásáért, így csak a 14. helyről rajtolt. Onnan ugyan viszonylag könnyedén felzárkózott az élmezőnyt alkotó boly végére, előrébb azonban már nem tudott kerülni. Russell ellenben a 4. pozícióból startolva sem volt képes erős eredményt szállítani, hiába indult ígéretesen a napja Oscar Piastri lerajtolásával. Ezt követően a bokszkiállásokkor átugrotta őt Charles Leclerc, majd a pályán visszaelőzte Piastri, mígnem a csapat kockázatot vállalva kihívta őt egy extra kiállásra, ám lágy keverékeken sem tudta utolérni Carlos Sainzt és Sergio Pérezt, akikkel szemben ekkor pozíciót veszített. A lágy gumik szintén nem a várt módon működtek már ekkor Hamilton autóján, pedig a verseny elején számára még jó választásnak tűntek a piros oldalfalú gumik.

Hamilton ugyanakkor a 8. helyen befutva is feltüzelve beszélt az autó tempójáról, s közepes finomsággal Russellnek is odaszúrt, aki tízzel jobb rajthelye dacára csak öt másodperccel és egyetlen pozícióval előtte ért célba.

Ritka érzés lett úrrá Leclerc-en, miután a Ferrari önmagát is meglepte Zandvoortban

„Ma sokkal elégedettebb voltam az autóval. Kapaszkodtam, előrefelé, a helyes irányba haladtam, csak sajnos túl messze voltam. Ha oda kvalifikáltam volna, ahova George, szerintem legalább ugyanott végeztem volna, ha nem még feljebb. Közel lettünk volna a dobogóhoz. Azt nem tudom megmondani, hogy gyorsabbak voltunk-e, mint a Ferrari, de egyes területeken kifejezetten erősnek bizonyultunk. Annyira persze nem volt nagyszerű az autó, mint a legutóbbi versenyen” – fogalmazott az idén már Silverstone-ban és Spában is győztes brit.

Russell számára csak az első kiállásáig élt a Hamilton által vízionált dobogós esély. „Nem igazán értem, hogy mi történt – mondta azt ezutáni történésekről. – Mindhárom gumikeveréken lassúak voltunk és csak hátrafelé haladtunk. Nagyon furcsa, hogy a negyedik helyre kvalifikáltam, sokáig csak az előttem haladó három autó volt a gyorsabb, én pedig gyorsabb voltam a Ferrarinál, majd pedig mindez szertefoszlott. Egyszerűen nem volt tapadásom, mintha jégen vezettem volna. Valamivel bizonyosan mellényúltunk, de még vakarom a fejem, hogy mi lehetett az.”

Bár a Mercedes eredménye a csapat szezon elején látott formáját idézte, a csapatfőnök Russell-lel ért egyet abban, hogy valami ezúttal nem volt a helyén, aligha a fejlesztési versenyben zuhantak pár hét alatt három csapat mögé.

„Teljesen félrement ez a hétvége, ami nagyon meglepő. Sok mindenen át kell rágnunk magunkat, mert az ember nem végez a 7. és a 8. helyen három héttel azt követően, hogy még 1. és 2. volt – idézte fel Toto Wolff nagyvonalúan még a Russell spái kizárását megelőző állapotokat. – Sok fejvakarás és adatelemzés következik, majd pedig Monzában remélhetőleg a válaszreakció is jön.”

Tartozása miatt Hollandiában ragadt az F1-es csapat