16.5 C
New York
hétfő, szeptember 23, 2024
KezdőlapFormula 1Hamilton és Russell felmentést kaptak, de a taktikai hibára nincs mentség a...

Hamilton és Russell felmentést kaptak, de a taktikai hibára nincs mentség a Mercedesnél

-

George Russell a 4., Lewis Hamilton a 6. helyen ért célba a Szingapúri Nagydíjon, amit követően a csapatnál csalódottan értékelték az eredményt – ami részben egy hibás stratégiai döntés miatt nem lehetett jobb.

A két pilóta a második sorból rajtolva nem tudott előrébb jutni, a mindkettőjük számára elsősorban a védekezésről szóló futam végén pedig egyaránt rosszullétre panaszkodtak. A szingapúri pálya köztudottan a legnagyobb fizikai kihívást támasztja a mezőny elé a szezonban, aminek legkésőbb a leintés után leparkolva mindenki megérezte a hatását, Hamilton és Russell azonban annyira kimerültek, hogy a Mercedesnek kérelmeznie kellett az FIA-t, hogy kihagyhassák a futam utáni médiakötelezettségeiket. A jóváhagyást meg is kapták, Toto Wolff elmondása szerint pedig a jégfürdőt követően a két pilóta közérzete visszaállt a megszokott kerékvágásba, Hamilton és Russell esetében sem várhatók további szövődmények.

A versenyt illetően a Mercedes Hamilton gumiválasztását nevezte meg a legnagyobb hibának – a brit a rajtrács első 13 helyezettje közül egyedül kapott közepes helyett lágy keveréket a startra, ám azokkal sem tudta elkapni Max Verstappent vagy Lando Norrist, ráadásul a korai első kerékcseréje miatt a futam végére védtelenné vált Leclerc-rel szemben.

„A versenyen hozott stratégiai döntéseinket a múltbeli tapasztalatainkra alapoztuk, amikor a mezőnyben elfoglalt pozíció kulcsfontosságúnak bizonyult – próbált magyarázattal szolgálni a hibára Wolff. – Azt gondoltuk, hogy a lágy gumi előnybe hozza majd Lewist a rajtnál, de ez rosszul sült el. Nehéznek bizonyult számára a hátsó gumik kezelése, így hátrafelé haladtunk. Az előzés is lehetséges volt, szemben az előző versenyekkel, tehát utólagosan már látjuk, hogy a közepeseken kellett volna rajtoltatnunk.”

Verstappen belebegtette: ha ez így folytatódik, visszavonul

Hamilton szingapúri eredményessége különösen a szombatokat illetően kiemelkedő, hiszen a 15 itteni időmérőjének mindegyikén az első öt közé kvalifikált. Most azonban rajthelyéhez képest három pozíciót veszített, ráadásul a spái győzelme óta eltelt négy futamról egy ötödik hely a legjobbja.

„Nehéz összefoglalni, mennyiféle érzelem kavargott bennem egy ilyen nehéz verseny során. Nem mindig hozunk helyes döntést, és ez a mai napon is így volt a stratégiával. A versenyhétvégéken minden döntést a legjobb szándékkal hozunk meg, de olykor nem válnak be. Frusztráló, de együtt vagyunk benne” – emelte ki a csapategység fontosságát Hamilton a Mercedes közleményében.

A brackley-i csapatnak ugyan nyáron volt egy remek sorozata, amikor Spielberg és Spa között négyből három futamot megnyertek pilótái, az az időszak viszont most visszatekintve már csak rövid fellángolásnak tűnik.

„A nagyon nehéz péntek után valószínűleg elfogadtuk volna a negyedik helyet, de az időmérős tempónk aztán elhitette velünk, hogy többet is elérhetünk – ismerte el Russell. – Sok munka vár még ránk a következő hetekben, hogy megértsük, miért nem tudtunk az élmezőnnyel tartani az elmúlt néhány versenyen. Frusztráló, hogy a nyári szünet óta már nem vagyunk ugyanolyan versenyképesek, mint előtte. Remélhetőleg az austini fejlesztéseink közelebb visznek majd minket az első helyhez.”

A Red Bull négy autóval harcol Norris ellen? A McLaren furcsállja Ricciardo húzását

- Hirdetés -
[adrotate group="10"]