back to top
KezdőlapFormula 1Hogy milyen lesz Katar a gumik terén? – így készül a Pirelli

Hogy milyen lesz Katar a gumik terén? – így készül a Pirelli

-

Mivel még egyszer sem versenyzett az F1-es mezőny Qatarban, a csapatok és a Pirelli nem rendelkezik adatokkal a pályát illetően.

A 16 kanyarral rendelkező pályán a 2004-es építés óta nem volt újraaszfaltozás. Ez azt jelenti – eső hiányában – rendesen fel van gumizva az aszfalt, és nagymértékű tapadásra lehet számítani. Viszont ez egyúttal azt is eredményezi, hogy a pálya nagy mértékben koptatja a gumikat.

Éppen ezért a Pirelli a legkeményebb kiosztás (C1, C2, C3) mellett döntött.

Több kemény féktáv található a pályán, emellett pedig a gyors és középlassú kanyarok találhatóak rajta. Különösen a 12-13-14-es kanyarra kell majd figyelni, ott a bal első gumik kapnak majd nagy terhelést.

„Új pályára érkezni nem ismeretlen számunkra, a szimulációs adatokra így is tudunk támaszkodni. Illetve minél több adatot gyűjtünk a pályáról, mielőtt eldöntjük, melyik keverékeket választjuk a hétvégére.” – ismertette az ilyenkor használt procedúrát Mario Isola.

„Nem tudtuk ugyan megmérni az aszfalt keménységét, de a promóter ellátott minket a megfelelő információkkal az aszfalt karakterét illetően. Abból, amit láttunk, a legkeményebb gumik fekszenek majd a legjobban a losaili pályához a nagy kopású aszfalt és a sokat igénylő kanyarok miatt.”

„De mivel nem versenyeztünk itt előtte, akkor látunk majd igazi képet, arról, hogy működnek a gumit, amikor már ott vagyunk.”

A Pirelli arra is számít, hogy a homok miatt a pálya evolúciója jelentős lesz. Ahogy haladunk majd előre, egyre több lesz majd a tapadás.