back to top
KezdőlapFormula 1Hol versenyez legközelebb Daniel Ricciardo? Lehetőségek egész sora az ausztrál előtt

Hol versenyez legközelebb Daniel Ricciardo? Lehetőségek egész sora az ausztrál előtt

-

Bár az F1-es mezőnynek a szezon folytatásában már nem lesz tagja, Ricciardo így is meghívást kapott Austinba, miközben kivetette rá hálóját az egyik versenysorozat, ráadásul egész véletlenül a Bajnokok Tornája is épp Ausztráliába költözik.

Ricciardo nem állt a nyilvánosság elé azóta, hogy a Szingapúri Nagydíjon utolsó versenyét teljesítette az RB színeiben, és nagy valószínűséggel Forma-1-es pályafutásában is, mostanáig pedig arról sem beszélt, hogy miképpen képzeli el a jövőjét. A következő karrierlépéseit mindig nagy gonddal megfontoló ausztrál nem valószínű, hogy már néhány héten belül újra bepattanna egy versenyautóba, ugyanakkor szinte bizonyos, hogy nem 35 éves korában, Szingapúrban láttuk őt utoljára versenykörülmények között.

A menesztését követően a Ricciardo számára tett első ajánlatok, javaslatok, tanácsok arra buzdították őt, hogy ne hagyja kiaknázatlanul médiaképességét. Christian Horner és Helmut Marko is beszéltek arról, hogy felajánlották a pilótának a Red Bull-lal való munka folytatását a csapat nagyköveteként, de a paddockban sokan vannak, akik szerint jól állna neki az F1-es munka a mikrofon másik végén, televíziós szakértőként is.

A soron következő USA Nagydíj promótere, Bobby Epstein pedig meghívót is küldött Ricciardónak az austini hétvégére, amit szerinte versenyzői ülés nélkül is élvezne, hiszen az egyik legszeretettebb pilóta Amerikában, ahova az elmúlt években rendszerint maga is valami különlegességgel készült, legyen szó akár sajátos arcszőrzetről vagy a paddockba lóháton való megérkezésről.

Semmi nem úgy volt Ricciardo távozása kapcsán, ahogy eddig gondoltuk?

„A mi nagydíjunkon Daniel az autón kívül is ugyanakkora hatást tudna elérni, mint az autóban. Nem is vagyok meggyőződve arról, hogy az emberek a versenyzése miatt vesznek jegyet, ha egyébként sem ül versenyképes autóban. Szóval aki amiatt jön, mert [Ricciardo] is az F1-es közösség tagja, annak ezek után is igen jelentős tagja tud maradni” – fogalmazta meg a Racer számára gondolatait Epstein, nyilvánvalóan a jegyeladásokat tartva szem előtt.

Ricciardo szerepét olyannyira nagyra értékelik, hogy az F1-es fotós, Kym Illman értesülései szerint Austin egy jelképes városkulccsal szerette volna őt megajándékozni a hétvégén. Az Autosport a Red Bulltól úgy tudja, hogy a megkeresések dacára a nyolcszoros futamgyőztes nem fog elutazni az USA Nagydíjra, így Austin kulcsának átadására később fog sor kerülni.

Eközben bejelentkezett az első versenysorozat is Ricciardo kegyeiért, méghozzá Ausztrália rangos túraautós szériája, a Supercars. A bajnokságot irányító Shane Howard lelki szemei előtt máris megjelentek annak képei, ahogy az ország leghíresebb autóversenyzője száguld a legendás Bathurstben vagy éppen szülővárosa, Perth utcai pályáján – noha hozzátette, még nem történt meg a formális megkeresés, de hamarosan megteszi ezt, amint elérkezettnek érzi hozzá az időt.

A Supercars azonban aligha a legrangosabb versenysorozat, ahol Ricciardo előtt kinyílnak a kapuk. Ő maga többször beszélt már a NASCAR iránti rajongásáról, így nehéz elképzelni, hogy ne próbálja ki magát a jövőben vendégszereplőként valamelyik épített pályán, de logikus lépésnek tűnne a WEC-ben való állandó szereplés is, ahol a hypercar-kategóriát az utóbbi években ellepték a gyártók, így erős mezőnyben, továbbra is világbajnoki címért versenyezhetne.

Kedden pedig szinte égi jelként érkezett a Bajnokok Tornája szervezőinek bejelentése is, miszerint a holtszezonok népszerű erőfelmérőjét legközelebb 2025 márciusának elején Sydney-ben tartják, az ausztráliai helyszínnel pedig bizonyosan a helyi versenyzők is nagyobb létszámban lesznek jelen – és nehéz látni olyan forgatókönyvet, hogy Ricciardo erre ne kapjon meghívást.

Korábban egyszer, 2015-ben Ricciardo már szerepelt a különféle versenysorozatokból érkező pilótákat különböző autókban összemérő Bajnokok Tornáján, akkor az egyéni küzdelmekben a kieséses szakasz első körében legyőzte őt Nico Hülkenberg, a Nemzetek Kupájában pedig a negyeddöntőben búcsúztatta Németország a Ricciardo és Mick Doohan által képviselt Ausztráliát.

Horner eddig tudta védeni Ricciardót, de elmondta, milyen esetben térhetne mégis vissza