back to top
KezdőlapFormula 1Norris elbukta az 1. helyet, majd fordított és nagyon megverte Verstappent a...

Norris elbukta az 1. helyet, majd fordított és nagyon megverte Verstappent a Holland Nagydíjon

-

A szombaton megszerzett első helyét a rajtnál rögtön elveszítő Lando Norris nemhogy visszaelőzte Max Verstappent a Holland Nagydíjon, hanem utána mindenkit állva hagyott és hatalmas fölénnyel nyert. A második helyen a címvédő zárt, a harmadik helyet pedig kisebb meglepetésre Charles Leclerc kaparintotta meg.

Még Alex Albon kizárása és Lewis Hamilton három helyes hátrasorolása után is változott egyet a Holland Nagydíj rajtrácsra, hiszen a Haas a verseny délelőttjén jelentette be, hogy több erőforrás-elemet is kicserélt a dán pilóta autójában, aki emiatt a bokszutcából kezdi a versenyt. A bokszutca helyett persze mindenki a mezőny elejére figyelt, ahol Lando Norris pályafutása során negyedszer indulhatott a pole-ból, míg mellőle Max Verstappen, mögüle a második sorból pedig Oscar Piastri és George Russell vágott neki a 72 körös futamnak.

Norris pedig hiába beszélt arról szombaton, hogy az idei több elrontott indulása után jó rajtban bízik, ismét nem jött neki össze ez, így Verstappen már az első métereken előnybe került, majd simán elfordult az első kanyarban az élen. Az 1. kör végén Verstappen, Norris, Russell, Piastri, Leclerc, Pérez, Gasly, Alonso, Sainz, Stroll, Hülkenberg, Cunoda, Hamilton, Bottas, Ricciardo, Ocon, Albon, Sargeant, Csou és Magnussen volt a mezőny sorrendje, az első néhány körben pedig Hamilton előzése (a 11-es kanyarban kifékezte Cunodát) és Magnussen első kanyaros kavicságyazása mellett nem sok minden történt.

Verstappent a bal hátsó csúszkálására figyelmeztették, 1,5 másodperc körül tartotta Norrist, akiről Russell tizedről tizedre szakadt le, Piastri pedig hiába próbált többször is DRS-távolságon belül előzési pozícióba kerülni a Mercedes mögött, ez nem jött össze neki, noha őt Leclerc szorongatta másodpercen belül, akivel Pérez tette ugyanezt. A másik Ferrariban Sainz a 8. kör elején az egyes kanyarban körbeautózta Alonsót és feljött a 8. helyre, majd a 11. kör elején Gasly-t is elkapta ugyanott, csak belül.

Verstappen, Norris, Holland Nagydíj, rajt
Norris ismét nem rajtolt jól / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

A 10. körhöz közeledve a McLaren arról érdeklődött Norrisnál, hogy szerinte csak Verstappen ellen versenyeznek-e, mire a brit pilóta kissé zavaros választ adott, és közölte, hogy „azzal versenyzünk, akivel gondoljátok, hogy versenyzünk, az előttünk levő autóval.” Mivel ekkorra Russell már több mint 3 másodpercre szakadt le tőle, egyre inkább körvonalazódott a kétszereplős csata a győzelemért, ráadásul Norris a 13. körre csökkentette a távolságot és másodpercen belülre került a Red Bullhoz képest.

A mezőny második felébe tekintve azt láthattuk, hogy Hamilton előbb Hülkenbergen, majd Strollon és Alonsón is áthámozta magát és a 16. körre feljött a 9. helyre, miközben Alex Albon kemény gumit kapva megnyitotta a kiállások sorát. Az élmezőnyben a taktika kapcsán azon ment a tanakodás a McLarennél, hogy Norris maradjon-e az egy kiállásnál, avagy két kerékcserével próbálják meg elkapni a feltehetően egy cserét tervező Verstappent.

De mielőtt túlságosan a stratégiára került volna a hangsúly, a 17. kör elején Norris támadást intézett a címvédő ellen a célegyenes végén, védekezésre késztetve a hollandot, aki ezután közölte, hogy a gumijai egyszerűen nem tapadnak. Így aztán aligha volt meglepő, hogy egy körrel később Norris már sikerrel járt, és a célegyenesben belülről elviharzott a Red Bull mellett.

Az előzés:

A 21. körre Norris centiről centire DRS-en kívül került az élen, míg Verstappen mögött Russell hátránya már 5 másodpercre rúgott. Mögötte Piastri, Leclerc, Pérez, Sainz, Gasly, Hamilton és Alonso volt az első 10 sorrendje. A McLaren öröme ezen a ponton ugyanakkor nem lehetett teljes, hiszen bár Norris magabiztosan vezetett és a 23. körre már több mint 3 másodpercre növelte az előnyét, Piastri nemhogy Russellt ostromolta volna a dobogóért, hanem zsinórban többször is védekeznie kellett az őt támadó Leclerc-rel szemben. Két próbálkozás után a Ferrari a 25. körben úgy döntött, hogy megpróbálkozik az elévágással és feltette a kemény keveréket a monacóinak, akinek tehát ez volt az egyetlen tervezett cseréje. A McLaren ugyanakkor nem reagált, viszont a Mercedes Russell-lel igen, de már ez is késő bolt, és nem segített a kissé lassú kerékcsere sem. Ezzel Leclerc átugrotta a britet.

Egy körrel később, a 27. kör végén az addigra 6 másodpercre leszakadó Verstappen is érkezett kemény abroncsokért, majd a McLaren egyből hívta Norrist, aki így megtartotta a pozícióelőnyét a hollanddal szemben. Az élmezőnyből a legtovább, a 33. kör végéig Piastri húzta, de a teljes mezőnyt tekintve is csak az eleve keményeken kezdő Kevin Magnussen maradt kint tovább. Az ausztrál az 5. helyre tért vissza, közel 4 másodperccel Russell mögé, viszont a gumijai jóval frissebbek voltak mint a Mercedes pilótájának és a 3. helyezett Leclerc-nek.

Féltávnál Norris, Verstappen, Leclerc, Russell, Piastri, Pérez, Sainz, Hamilton, Hülkenberg, Magnussen volt az első tíz sorrendje, de már csak a dobogós helyezésekért nézett ki érdemi csata, a győzelem kérdése eldőlni látszott.

Hogy a dobogóért sem lesz egetrengető harc, azt Piastri Russell elleni tükörsima előzése vetítette előre a 40. körben. A McLaren ekkor a 3,8 másodperccel előrébb levő Ferrari után eredt. Leclerc előnye a 46. körre olvadt el, de vele már meggyűlt Piastri baja, miközben egy védekező mellett egy támadó Ferrarit is figyelhettünk, amikor Carlos Sainz többszöri próbálkozás után végül elment Sergio Pérez mellett és átvette a 6. helyet.

Piastrinak Russell-lel még könnyű dolga volt:

A 49. körben a két kiállásos versenyen levő Hamilton a 8. helyről ismét kiállt és pozícióvesztés nélkül visszatért ugyanebbe a pozícióba, de immár kemény helyett lágy gumikkal, hogy a hátralevő 23 körben megpróbálja utolérni a tőle több mint 25 másodpercre levő Sergio Pérezt. Az 55. körben aztán Russell követte csapattársa példáját és a bokszba viharzott, mielőtt Sainz őt is elkapja, majd a 7. helyen, 2,8 másodperccel Hamilton előtt folytatta.

Az utolsó 10 kör közeledtével csak a mezőny második felében fordultak elő párharcok, majd a 60. kör elején pontszerző pozícióért is láttunk egy előzést, amikor Pierre Gasly az első kanyarban elment Nico Hülkenberg mellett, hogy aztán 4 körrel később Fernando Alonso is elkapja a németet, ás átvegye tőle az utolsó pontszerző helyet.

Norris az utolsó körben még odapörkölt és végül úgy ért 22 másodperces előnnyel célba Verstappen előtt, hogy a végén elcsente Lewis Hamiltontól a leggyorsabb kört. A hollandot 3 másodperccel a 3. helyét a Piastriénál 9 körrel öregebb abroncsai ellenére megtartó Charles Leclerc követte, majd jött Piastri, Sainz, Pérez, Russell, Hamilton, Gasly és Alonso az első tízben. Noha a kettős győzelem és a kettős dobogó sem jött össze, a McLaren így is örülhet, hiszen tovább faragta hátrányát a konstruktőri bajnokságban.