back to top
KezdőlapFormula 1Így kreáltak világszerte főellenséget előbb Vettelből, majd Verstappenből

Így kreáltak világszerte főellenséget előbb Vettelből, majd Verstappenből

-

Adrian Newey szerint Max Verstappen karrierje és teljesítménye nem kapja meg a megérdemelt elismerést a nyilvánosságtól, pedig azon kevesek egyike, akik képesek analitikusan versenyezni a Forma-1-ben.

Newey az Aston Martinhoz való leszerződésének apropóján vendégeskedett a High Performance podcastben, az adásban érintett szerteágazó témái között pedig Verstappen nemzetközi megítélésére is kitért. Bár a holland komoly és elhivatott rajongótáborral rendelkezik, akik rendre narancssárgára festik a versenypályák lelátóinak egyes szekcióit, Newey részben az angol nyelvű közvetítést gyártó Sky Sportsot teszi felelőssé amiatt, hogy Verstappen szerinte nem kapja meg a neki kijáró tiszteletet.

A Sky közvetítése az F1 hivatalos csatornáján a saját gyártású kommentárjuk mellett szintén elérhető a szolgáltatás előfizetői számára, így világszerte hallgatható a valóban magas színvonalon készülő adás, ugyanakkor Newey szerint azon mindig is érezhető volt az elfogultság a brit versenyzők, jelenleg Lewis Hamilton, George Russell és Lando Norris felé. A csatorna közvetítései így a nézők véleményét is formálták, gyakran a Red Bull aktuális sikeremberének kárára.

„Nem vagyok biztos benne, hogy a külső szemlélők teljesen megértik Maxot, és ez már így volt Sebastian [Vettel] esetében is. Mindkettőjüknek át kellett élnie, hogy úgymond démonizálják őket, ami szerintem elég igazságtalan.”

A régi McLaren és Williams hangulatára vágyott, ezért is utasította vissza a Ferrarit Newey

„Ennek pedig lehet némi köze a brit médiához is. A Sky nagy befolyással rendelkezik világszerte, mert bár a nézettségük teljesen nemzetközi, a közvetítésük eléggé nemzeti jellegű, ha mondhatok ilyet. Ennek hatását pedig nem hagyhatjuk figyelmen kívül. A médiában kialakult egy olyan trend, hogy valakit vagy az egekig magasztalnak, vagy a földbe döngölnek.”

A Red Bullnak és a Sky Sportsnak volt is néhány emlékezetes csörtéje az elmúlt években a közvetítés milyensége miatt. A 2022-es Mexikóvárosi Nagydíjon a csapat tagjai nem voltak hajlandóak szóba állni a csatornával, amiért egy korábbi közvetítésben úgy fogalmaztak, „elrabolták” Hamiltontól a 2021-es bajnoki címet. Egy másik esetben amiatt tettek panaszt a csatorna elvei miatt, mert saját műsoruk reklámozására használták Verstappen balesetének felvételét a 2021-es Brit Nagydíjról.

Arra a kérdésre, hogy szerinte mi teszi Verstappent különlegessé, Newey előhozta az elmúlt években a hollanddal kapcsolatban már a paddockban is hallható percepciót: olyan, mintha automata üzemmódban, különösebb erőfeszítés nélkül képes lenne vezetni a versenyautóit.

„Természetesen ez nincs így, az viszont igaz, hogy a vezetés mellett temérdek kapacitása marad arra, hogy olyanokra is odafigyeljen, mint a vezetési stílus, a gumik állapota és a beállítások. Ha pedig esetleg nem biztos a dolgában, megkérdezi a mérnökét a rádión, miközben felvázolja a problémát” – fogalmazott Newey.

„Folyamatosan lenyűgöz, hogyan tudja olvasni a versenyeket. Fernando egy másik versenyző, aki képes erre. Noha nincs előttük az a rengeteg információ, mégis átlátják a versenyeket. Nagyon kevesen vannak, akik erre képesek. Nem lenne szép, ha neveket mondanék, de aki követi a Forma-1-es versenyeket és egy kicsit ért is hozzá, könnyen észreveszi, hogy kik azok, akiknek nem marad szabad kapacitásuk. Ők azok, akik rendszerint a balesetekbe és koccanásokba keverednek. El tudják vezetni az autót, össze tudnak rakni egy jó időmérős kört, de elképednék, ha bármelyikük is világbajnoki címet szerezne.”

Newey elismeri, 17 évet késett az Alonsóval való összeállása