back to top
KezdőlapFormula 1Itt a magyarázat, miért kizárt, hogy csalt a Red Bull a hasmagasággal

Itt a magyarázat, miért kizárt, hogy csalt a Red Bull a hasmagasággal

-

Mark Hughes elismert F1-es szakíró igencsak meggyőző magyarázattal állt elő azzal kapcsolatban, hogy a Red Bull miért nem csalhatott korábban a többi csapatétól eltérő helyen levő hasmagasság-állító szerkezetével.

Mint arról mi is beszámoltunk, az USA Nagydíj előtt az energiaitalos istálló több riválisa is azzal a gyanúval fordult az FIA-hoz, hogy mivel a Red Bull a pilótafülkéből is tudja állítani autójának elülső hasmagasságát (egészen pontosan az úgynevezett teástálca magasságát), felmerülhet, hogy ezt az időmérő és a verseny közötti parc fermé alatt elvégzett javítások során feltűnés nélkül is megteszi. Mivel ilyenkor az első szárny dőlésszögét kivéve tilos változtatni az autó aerodinamikai konfigurációján, ezzel súlyos szabálysértést követne el.

Az ügy azóta odáig jutott, hogy az FIA változtatásokat eszközölt az ellenőrzési folyamataiban és leplombálta a Red Bull állító szerkezetét az USA Nagydíjon, miközben a bikás csapat beleegyezett, hogy a Brazil Nagydíjra igyekszik változtatni az autójának ezen részén, hogy a jövőben fel se merülhessen a szabályszegés gyanúja. A riválisok, élükön Zak Brownnal, a McLaren ügyvezető igazgatójával azonban további válaszokat követelnek, és azt várják, hogy az FIA kiderítse, az eddigi futamokon a Red Bull tilosban járt-e.

Az FIA nem tudja bizonyítani a csalást a Red Bullnál, a McLaren viszont nem éri be ennyivel

Ezt azonban az FIA nem tudja bizonyítani, mivel nincsenek meg az eszközei ahhoz, hogy visszamenőleg ellenőrizzen (a zártláncú kamerarendszer képeiből állítólag nem lehet megmondani, hogy történt-e ilyen állítás vagy sem), a józan gondolkodás ugyanakkor azt mondatja, hogy eléggé elképzelhetetlen, hogy ilyesmi megtörtént. Miként azt Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a Sky Sports-nak hosszasan ecsetelte, ahhoz, hogy hozzá lehessen férni a hasmagasságot a pilótafülkéből állító szerkezethez, jelentős mértékben le kell bontani a pilótafülke elülső részét.

Mindez persze még nem zárja ki, hogy a Red Bull trükközhetett, hiszen az időmérő és verseny között bizonyos módosításokat (például pedálállítás a pilóta kényelmének növelésére), illetve javításokat az FIA felügyelete mellett lehet eszközölni. Erre mutatott rá Zak Brown is, arról viszont nem beszélt, hogy a hasmagasság-állítást nem lehet csak úgy, egy gyors mozdulattal elvégezni.

Ezt fejtette ki Mark Hughes a Motor Sport Magazine hasábjain, rávilágítva arra, hogy gyakorlatilag lehetetlen, hogy egy ilyen műveletet úgy kivitelezzen a Red Bull, hogy a jelenlévő ellenőrnek az ne tűnjön fel. Hughes onnan indít, hogy először is hiába csak milliméterekről beszélünk, egy csapat jelentős előnyhöz juthatna azzal, ha más hasmagassággal futtathatná az autóit az időmérőn és a versenyen, mert így előbbin a lehető legjobban leengedhetné a hasmagasságot, ami az egész padlólemez hatékonyságát nagy mértékben növelhetné. Ezzel szemben a szabályosság keretein belül maradva értelemszerűen ráhagyással kell dolgozni, különben a futamon a nehezebb autó túl alacsonyra kerül, és túlzottan elkoptatja a padlólemezt, ami azonnali kizáráshoz vezet.

Max Verstappen, Red Bull
Verstappen megszerezte a pole-t az austini sprintre, úgyhogy eddig nem úgy tűnik, hogy megzavarta a Red Bullt a hasmagasság-állítós huzavona / Fotó: Rudy Carezzevoli/Getty Images/Red Bull Content Pool

Szóval nagyon is lenne értelme az ilyen trükközésnek, aminek a lehetőségét erősíti, hogy a többi csapattal ellentétben a Red Bullon két helyen lehet változtatni a padlólemez elülső részének magasságán. Van egyszer a hagyományos szerkezet, ami az autó aljáról elérhető, és amit a többi istálló is használ például a szabadedzések alatt. A Red Bull azonban használ még egy állítót, ami a pilótafülkéből, pontosabban az annak elején levő panelen keresztül elérhető. Hughes elmondása szerint ezt arra használják, hogy új padlólemez felhelyezése esetén még jobban tudják finomhangolni azt, mint amennyire a külső állítóval lehet.

Ahhoz, hogy ezt megtegyék, le kell venni az orrkúpot, a pilótafülke tetején levő takarópanelt, illetve a pedálok saroktámasztóját, majd – és ez a lényeges rész –, egy szerelőnek fejjel előre be kell bújnia a vezetőülés felől a pilótafülkébe, míg egy másik az orrkúp fölött állva, kezében az állításhoz szükséges szerszámmal dolgozik. A pilótafülkébe bújt szerelő ezután szemre, a lehető legprecízebben instruálja a szerszámos szerelőt az állításban.

Ole Schack, a Red Bull egyik szerelője demonstrálja a hasmagasság-állítást az FIA ellenőreinek Austinban:

Hogy egy ilyen mutatványt a Red Bull miért nem tudna a pilótafülkébe bújt szerelő általi pedál- vagy biztonsági öv állításnak álcázni, miközben a hasmagasságot állítja? Nos, szimplán azért, mert a jelenlévő FIA-megfigyelő nyilván feltenné a kérdést, hogy mit csinál a pilótafülke mellett álló, abba felülről egy szerszámmal benyúló másik szerelő…

A részletek ismeretében így már inkább tűnik az egész ügy visszavágásnak a McLaren részéről amiatt, hogy Baku után változtatniuk kellett a hajlékony hátsó szárnyukon, mintsem valódi problémának. Különösen úgy, hogy ez az extra állító szerkezet legalább három éve benne van a Red Bullban, és a nyílt forráskódú alkatrészek közé tartozik, azaz fel kell tölteni a terveit az FIA összes csapat által elérhető szervereire, hogy amennyiben valaki szeretné, le tudja másolni. Ezt a gyakorlatot a jelenlegi szabályrendszer kezdetén, költségcsökkentési megfontolásból vezették be.

A hasmagasság-gate tehát valószínűleg csak vihar egy pohár vízben, ami jelentős károkat okozhat a Red Bullnak, hiszen ezek után rajongók tucatjaiban csupán az marad majd meg, hogy csaláson kapták őket, csak ezt senki sem tudta bebizonyítani.

Verstappené a pole az austini sprintre, Norris az első háromba sem fért be