back to top
KezdőlapFormula 1Sokkal többször volt már holtverseny a pole-ért az F1-ben, mint azt gondolnánk

Sokkal többször volt már holtverseny a pole-ért az F1-ben, mint azt gondolnánk

-

A Kanadai Nagydíj legfőbb statisztikai különlegességét az időmérő végeredményében kell keresni, de utánanéztünk annak is, milyen megbízhatósági rekordot dobott a kukába a Ferrari, és milyen évtizedes rossz sorozattól vett búcsút a McLaren.

A montreali időmérőn bekövetkezett az F1 egyik legritkább együttállása: két versenyző ezredre azonos idővel futotta meg a kvalifikáció leggyorsabb körét, George Russell után Max Verstappen is kereken 1:12,000-s időt jegyzett. Ilyen korábban csak egyszer történt, amióta három tizedesjegyig mérik az időt a Forma-1-ben: az 1997-es jerezi Európa Nagydíjon, ahol még ennél is elképesztőbb módon hármas holtverseny alakult ki Jacques Villeneuve, Michael Schumacher és Heinz-Harald Frentzen között – akkor Villeneuve érte el elsőként az eredményt, így övé lett a pole.

Az F1 teljes történetében azonban már a 17. alkalommal fordult elő, hogy egy időmérő két leggyorsabbja azonos idővel zárt – ám az előző 15 azokból az időkből származik, amikor még legfeljebb egy tizedesig mérték az időt. A sport első évtizedeiben még pályánként eltért, hogy milyen precizitással mérnek, s csak 1982-től lett mindenhol egységes az ezredmásodpercek használata.

De a hőskorban a hosszabb pályákon olyan is előfordult, hogy csak kerek másodpercekben számoltak, így az első holtverseny az időmérők élén a történelem ötödik világbajnoki futamán, az 1950-es Belga Nagydíjon történt meg, amikor a még 14 kilométeres Spában Giuseppe Farina és Juan Manuel Fangio egyaránt 4 perc és 37 másodperc alatt teljesítette a körét.

A McLaren fent, a Ferrari lent

Azok után, hogy két héttel korábban Monacóban még győzelmet szerzett, s a tabellán a Red Bull mögé 24 pontra felzárkózva felélesztette a bajnoki csata pislákoló reményét a Ferrari, Kanadában kettős kiesést könyvelt el a csapat. A 2022-es Azerbajdzsáni Nagydíj óta először történt meg, hogy egyik autóval sem ért célba a Scuderia, pedig különleges rekord küszöbén álltak: a szezon első nyolc futama alatt egyetlen kiesésük sem volt 2024-ben, ilyen hibátlan megbízhatósággal pedig csak egyszer, 2014-ben kezdtek. Akkor a kilencedik futamon Kimi Räikkönen kiesésével megszakadt a sorozat, amit most megdönthettek volna, ha Charles Leclerc és Carlos Sainz egyaránt célba ér – ám a zűrös vasárnapon messze állt a Ferrari attól, hogy ez megtörténjen.

Fotó: Florent Gooden/DPPI/Scuderia Ferrari Press Office

Míg a Ferrarinak mély-, a McLarennek csúcspontot jelentett a hétvége: szinte hihetetlen, de tíz éve nem szereztek egy árva pontot sem a Kanadai Nagydíjon a wokingiak, legutóbb ez 2014-ben sikerült még az újonc Kevin Magnussennek. Most egy 2. és egy 5. hellyel, nyomatékosan hagyták maguk mögött ezt az időszakot. A Ferrari nullázásával a McLaren maradt az egyedüli csapat idén, amely még egyetlen kiesést sem jegyzett, Lando Norris pedig az egyetlen pilóta, aki minden versenyen pontot szerzett.

Kiábrándító idei formájához képest a Mercedes is magaslatokban járt Kanadában, de ehhez annyi is elég volt, hogy George Russell karrierje második pole-ja után megszerezze a csapat idei első dobogóját a 3. helyen befutva. Lewis Hamiltonnak is idei legerősebb helyezése a 4. pozíció, de az időmérőn csak hetedikként rajtolt egyik legeredményesebb pályáján, pedig az előző mind a 14 Kanadai Nagydíján az első ötbe kvalifikált.

Horner: A visszafejlesztett Red Bull is jobb, mint a továbbfejlesztett Mercedes