back to top
KezdőlapFormula 1Kényszerített falatok és szendvicsmegvonás – Norris és Piastri a szigorú F1-es étrendről

Kényszerített falatok és szendvicsmegvonás – Norris és Piastri a szigorú F1-es étrendről

-

Köztudott, hogy mint minden profi sportolónak, az F1-es pilótáknak is az utolsó részletekig kidolgozott táplálkozási rend szerint kell élniük az életüket annak érdekében, hogy a legjobbat tudják kihozni magukból a versenypályán. Lando Norris és Oscar Piastri most arról beszéltek, hogyan birkóznak meg az előírt étrend kötelezettségeivel.

A McLaren Unlocked című videósorozatának legújabb részében a pilóták és a csapat szakemberei a versenyeket követő táplálkozási rutin fontosságáról beszéltek. Hiába ért éppen véget egy nagydíjhétvége hajtása és van akár többhétnyi szünet a következőig, a szervezet tökéletes regenerálódása érdekében mindig ugyanazt a rutint kell követniük a pilótáknak: az autóból kiszállva minél előbb magukhoz vesznek egy protein snacket vagy shake-et, a megbeszélések után pedig, a repülőút előtt még egy nagyobb étkezést is be kell iktatniuk, még ha erre nem is éreznek ingert.

„Olykor kényszerítenünk is kell magunkat, hogy betartsuk a helyes táplálkozási menetrendet. A versenyek után még egy ideig dolgozik bennünk az adrenalin, emiatt nincs is igazán nagy étvágyunk, de muszáj ennünk. És különösen fontos ezt betartanunk, amikor egymást követő hétvégéken versenyzünk” – mutatott rá Piastri.

A futamot követő első két napban a megfelelő étrend betartása fontosabb is, mint az edzések – Norris pedig örömmel ki is használja ezt a lazább munkarendet.

„Számomra a regenerálódás legfontosabb része, hogy legyen olyan időszak, amikor nem csinálok semmit. Szükségem van egy-két szünnapra, amikor csak a barátaimmal vagyok. Olykor nem is fizikálisan fáradok ki a versenyek után, hanem mentálisan érzem magam leszívva” – mondta.

Na de mi van akkor, ha megkívánnak némi édességet a versenyzők? Kettőjük közül Piastri számít inkább édesszájúnak, a csapat pedig a karácsonyi szünetben nem is akadályozza meg, hogy „bűnös napokat” tartson, ám amint elkezdődik a szezon, az efféle félrelépések kimerülnek egy-egy alkalmi jégkrémben, de akkor is csak gyümölcs társaságában.

„Semmiképpen nincs tiltva! – hívja fel rá a figyelmet Piastri. – Figyelnünk kell a megfelelő egyensúlyra, elvégre mégsem robotok vagyunk, hanem atléták. Időnként a lelkünknek is kell valami táplálék.”

Csapattársával ellentétben Norrist inkább a street food csábítja. „Néha megkívánok egy szendvicset vagy egy hamburgert, de muszáj ellenállnom. Ehelyett az edzések után egy protein snacket választok, ami ugyanolyan finom, és meg is szabadít attól az érzéstől, hogy valami olyat akarjak enni, amit nem lenne szabad.”