back to top
KezdőlapFormula 1Megszületett a Kimi-szabály, így akár már jövő héten debütálhat az F1-ben a...

Megszületett a Kimi-szabály, így akár már jövő héten debütálhat az F1-ben a Mercedes tehetsége

-

Immár minden akadály elhárult az elől, hogy Andrea Kimi Antonelli 18. életévének betöltése előtt rajthoz álljon a Forma-1-ben, miután az FIA elfogadta az ezzel kapcsolatos kérelmet, ami egy meg nem nevezett csapattól érkezett.

Május elején, a Miami Nagydíj hétvégéjén került nyilvánosságra egy az FIA-hoz eljuttatott kérvény, amelynek tárgya az Antonellinek esetlegesen megadható korengedmény volt. Egy csapat azt szerette volna elérni, hogy a Mercedes akadémiáján tanuló, a juniorszériákon domináns formával keresztülszáguldó olasz már 18. életévének augusztus 25-i betöltése előtt megkapja a szuperlicencet, ami az F1-es nagydíjakon való rajthoz álláshoz szükséges.

A minimális életkori limit ugyanis 18 év – ezt az FIA azt követően vezette be, hogy Max Verstappennek már 17 éves korában F1-es versenyzői ülést adott a Toro Rosso 2015-ben. A „Verstappen-szabályra” viszont most rátromfoltak az „Antonelli-szabállyal”, ugyanis a Nemzetközi Automobil Szövetség pénteken meghozta ítéletét, s a kérelmet elfogadva kinyitotta a lehetőségét annak, hogy a versenyzők az eddig megengedettnél akár egy évvel korábban is megejthessék debütálásukat a királykategóriában.

Hamilton: Legyen Antonelli az utódom!

„A versenyzőnek legalább 18 évesnek kell lennie az első F1-es versenyhétvégéjének kezdetén – idézi az FIA Nemzetközi Sportkódexének vonatkozó cikkelyét a Racefans, amely immár a kiegészítéssel folytatódik. – Amennyiben a versenyző az utóbbi időben és folyamatosan bizonyította kimagasló képességét és érettségét együléses formaautós versenyeken, az FIA dönthet arról, hogy kiadja számára a szuperlicencet már 17 éves korában.”

A Mercedes korábban cáfolta, hogy ők kérvényezték volna a korengedményt az FIA-nál, így a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a kezdeményezés a Williamstől származik. A grove-i istálló nyitottnak tűnik arra, hogy a szezon közben menessze Logan Sargeantot, akinek teljesítményében idénre sem látható a csapat által remélt előrelépés – az amerikai pilóta 30 F1-es hétvégéje során még egyszer sem tudta legyőzni a vasárnapi futam időmérőjén Alexander Albont, Melbourne-ben is őt állították félre, miután a thai versenyző összetörte a karosszériáját. Sargeant a legutóbbi hétvégén, a Kanadai Nagydíjon is elkövetett néhány nagyobb hibát, a futamon baleset miatt kiesett.

A Williams a jelek szerint azzal együtt is hajlana Antonelli bevetésére, hogy nem tarthatja meg az olaszt hosszabb távon: jelenleg az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a Mercedes őt ülteti jövőre Lewis Hamilton megüresedő autójába, míg James Vowles csapatfőnök kijelentette, hogy ezúttal tapasztalt pilótát akarnak igazolni Albon mellé, amire Carlos Sainz az elsőszámú kiszemeltjük.

Antonelli elfelejtette elkövetni az újonchibákat, újabb piros pontot szerzett a Mercedesnél

Az FIA döntésének értelmében Antonelli akár már a jövő hétvégi Spanyol Nagydíjon ott lehetne a mezőnyben. Nem tudjuk persze, hogy a Williams mennyi időt ad Sargeantnak, mennyire könnyű egyáltalán megszűntetni a szerződését, de a kérelem benyújtása mindenképpen azt jelezte, valakiben van szándék arra, hogy Antonelli már az augusztusi Holland Nagydíj előtt a rajtrácson legyen – akkorra ugyanis már betölti 18. életévét, és nem lenne szükség az engedményre.

A szabálymódosítással együtt az FIA eltörölte azt a kitételt is, ami közúti autóvezetői engedélyhez köti a szuperlicenc megszerzését – ezt a vizsgát ugyanis a legtöbb országban, így Olaszországban is 18 évesen lehet legkorábban teljesíteni, ami áthidalhatatlan akadályt jelentene a 17 évesen az F1-be készülők számára. A juniorkategóriákban elért legalább 40 szuperlicencpont megszerzése továbbra is követelmény, ezt Antonelli már bőven teljesítette azzal, hogy az elmúlt két évben megnyerte az olasz és a német F4-et, valamint az európai és a közel-keleti Formula Regionalt. Idén a Forma-2-ben versenyez.