back to top
KezdőlapFormula 1Nyomasztó gyűlölethullámmal kell megbirkóznia Ricciardo utódjának

Nyomasztó gyűlölethullámmal kell megbirkóznia Ricciardo utódjának

-

Liam Lawsonnak a rendkívül népszerű Daniel Ricciardo helyét kellett átvennie szezon közben a Forma-1-es mezőnyben, s bár a fejlemények miatt támadások érték a közösségi médiában, elmondása szerint az ausztrál példaértékűen viselkedett vele még akkor is, amikor bár bizonyos volt a sorsa.

Miután Ricciardo teljesítményével 25 futam alatt sem tudta meggyőzni a Red Bull vezetőit arról, hogy megérdemelné Sergio Pérez ülését az anyacsapatban, az USA Nagydíjtól kezdődően az új-zélandi pilóta kapta meg a faenzai alakulat autóját, s vele együtt a lehetőséget, hogy akár már a következő szezonra kiharcolja az előléptetést.

A tavaly öt futamon már rajthoz álló Lawson meggyőző visszatérést produkált, hiszen megörökölt motorcserés büntetéssel a mezőny végéről rajtolva is kilencedikként ért célba. Mint azonban elmondta, nem zajlott teljesen nyugodalmasan az újbóli évközi beugrása, hiszen az online térben csúnya támadások sorát kapta olyan nézőktől, akik a világ igazságtalanságát látják Ricciardo menesztésében, Lawsonban látva ennek fő okát.

„Nagyon is tisztában voltam azzal, milyen ez a sport. Még csak az sem kellett, hogy én legyek ebben a helyzetben, eleget láttam más versenyzők eseteiből az elmúlt pár év során – idézi a planetf1 Lawsont, aki a világ legnagyobb sportágaiban egyre ijesztőbb képet festő online rajongói kultúrára utalt. – De most nem is volt sok időm nézegetni, mert a felkészülés miatt temérdek dolgon végig kellett mennem.”

Verstappen után Ricciardo volt főnöke is beismerte, hogy nem kezelték jól pilótájuk távozását

A külvilág pedig nem is láthatta, hogy az óceániai kontinens két pilótája a valóságban milyen jól kijött egymással az elmúlt év során, mialatt mindketten a faenzai istálló alkalmazásában álltak. Lawson most beavatta abba a nyilvánosságot, hogy semmiféle ellenségeskedés nem alakult ki köztük annak ellenére, hogy egyértelműen ugyanazért az ülésért küzdöttek, s Ricciardo még búcsúzásként is egy szép üzenetet hagyott számára.

„Sohasem éreztette velem, hogy ellenfél vagyok. És én sem éreztem az elmúlt egy év során, hogy közvetlenül vele állnék harcban. Minden hétvégén beszélgettünk, sok időt töltöttem vele, amíg végigvettük a dolgokat. Mindig is készséggel adott tanácsot, és végig, még Szingapúrban is nagyon egyértelműen kifejezte felém, hogy semmi gondja velem. Még amikor a hétvége lezárultával távoztam, akkor is sok szerencsét kívánt, s azt mondta, »csak egy lehetőséged van az F1-ben, hozd ki belőle a legtöbbet«. Nyilvánvalóan nagyon tisztelem őt” – méltatta kollégáját Lawson.

Hol versenyez legközelebb Daniel Ricciardo? Lehetőségek egész sora az ausztrál előtt