back to top
KezdőlapFormula 1A Ferrari kódolt üzenetekkel hallgattatja el a dühös Leclerc-t?

A Ferrari kódolt üzenetekkel hallgattatja el a dühös Leclerc-t?

-

Charles Leclerc frusztráltan vette tudomásul, hogy nem került be a legjobb háromba az Olasz Nagydíj időmérő edzésén, ám a Ferrari gyorsan közbelépett, amikor úgy érezte, versenyzője a rádióban készül dühöngeni. Carlos Sainzot eközben egy szúnyog hátráltatta…

A Ferrarik a 4. és 5. helyet szerezték meg hazai pályán a rendkívül szoros monzai időmérőn. Charles Leclerc mindössze 0,134, Carlos Sainz pedig 0,140 másodpercre volt a pole-t megszerző Lando Norristól, azaz őket hajszálnál is kisebb különbség választotta el. A monacói és a spanyol versenyző közül előbbi volt a frusztráltabb, amit már a Q3-as levezető körében a világ tudtára adott, ugyanis amikor mérnöke, Bryan Bozzi elkezdte volna sorolni, hogy ki és milyen idővel előzte meg, közbevágott, hogy „Nem érdekel, az autót annyira nehéz volt vezetni a kiba**ott lassú kanyarokban. Mennyit veszítettünk az első sikánban?”

Charles Leclerc, Ferrari
Fotó: Ferrari

„Közel két tizedet. 18 századot” – jött Bozzi válasza, majd a mérnök nem várta meg, hogy erre Leclerc mit felel, helyette határozottan közölte vele: „Target zero. Ez egy kérés.”

„Igen, igen, igen, tudom. Tudom” – felelte Leclerc, mire Bozzi azzal védekezett, hogy „Csak azt mondom neked, amit mondtak.” „Igen, de légyszíves… oké, csekkolom a kijelzőt, ne aggódj” – válaszolt Leclerc, amit mérnöke egy „köszönömmel” nyugtázott.

Amennyiben Bozzi csak valamilyen ilyenkor szokásos beállítást közölt volna Leclerc-rel, a fentebbi párbeszéd biztosan nem játszódik le, hiszen Leclerc csak simán átállítja a kormányon, amit kell. Nagy valószínűséggel ezért inkább egy kódolt üzenetet hallhattunk arra vonatkozóan, hogy Leclerc ne a csapatrádióban, nézők millióinak füle hallatára adja ki a frusztráltságát. Erre utal az is, hogy Bozzi szinte már bocsánatkérőn mondta, hogy Leclerc ne rá haragudjon, ő csak tolmácsolja, amit mondott neki a csapat. (Az ominózus rádiózást ITT lehet meghallgatni)

Charles Leclerc, Ferrari
Fotó: Florent Gooden / DPPI / Ferrari

Persze ettől még a Monzában korábban már kétszer is pole-ból induló monacói a sajtónak elmondta, mi miatt volt ideges. „Ez nagyon frusztráló, mert közel voltunk, de ez ismét nem volt elég, és pontosan ugyanazokkal a gondokkal küszködtünk, mint az első és második szabadedzésen, azaz egyszerűen nem tudtam rotálni az autót [a sikánokban]. Valamilyen oknál fogva a probléma a harmadik szabadedzésen nem jelentkezett, de aztán az időmérőre visszajött. Ez az, ami frusztráló, mert négy kanyarban két és fél tizedet veszítettünk a kör elején, onnan pedig nagyon nehéz visszajönni.”

„De ez van, most már a versenyre kell koncentrálnunk. Arra számítok, hogy vasárnap nem lesz akkora gond az egyes és kettes, illetve négyes és ötös kanyar, ami remélhetőleg segíteni fog. Elég sokan szupergyorsak, és arra számítottam, hogy előttünk lesznek az időmérőn, de aztán nem volt túl nagy különbség a tempóban, kivéve Lewis [Hamiltont], aki nagyon gyors volt a második szabadedzésen, de aztán csinált valamit és kissé visszalassult [az időmérőre].”

Noha a harmadik helyről rajtoló George Russell szerint az első sorból induló McLarenek faképnél fogják hagyni a mezőnyt, ha az élen maradnak a rajt után, Leclerc nem erre számít. „A [Ferrarik mögül induló] Red Bull szerintem erős lesz, noha nem számítok arra, hogy sokkal erősebbek lesznek nálunk. Úgyhogy nem szabad hátrafelé tekintgetnünk, helyette meg kell próbálnunk előrefelé nézni, és remélhetőleg megnyerni a versenyt. Igyekszünk majd jó rajtot venni, majd DRS-sel a McLarenekkel maradni, akik szerintem nagyon-nagyon erősek lesznek. A gumikezelésről fog szólni a futam, és arra számítok, hogy mindannyian hasonló tempót fogunk autózni.”

Carlos Sainz, Ferrari
Sainz mindössze 6 ezreddel maradt el a csapattársától / Fotó: Xavi Bonilla / DPPI / Ferrari

Sainznak szúnyog ment a szemébe

A Ferrari színeiben utolsó Olasz Nagydíjára készülő Carlos Sainznak sem volt zökkenőmentes az időmérője, mert mint mondta, „a Q3-ban nagyon furcsán megváltozott az autó egyensúlya, alulkormányzottsággal küzdöttünk a középgyors és gyors kanyarokban, a kör során pedig az első gumik nem bírták végig, és volt néhány nagy alulkormányzós pillanatom.”

„Tudtuk, hogy szoros lesz – olvasható már a spanyol pilóta hivatalos oldalán. – Egy tizedre volt a pole, ami nyilván frusztráló. Utólag megnézve az adatokat az ember mindig azt gondolja, hogy itt-ott teljesíthetett volna jobban, de a pálya hőmérséklete kicsit visszaesett a Q3-ra, amitől alulkormányzottabb lett az autó, ez pedig nem segített. Ugyanakkor úgy érzem, nagyjából kihoztuk a maximumot a napból, és magabiztos vagyok a versenyt illetően. Jó kivitelezéssel megcélozhatjuk a pozíciószerzést és jó show-val szolgálhatunk a tifosinak. Már nagyon várom.”
A 30 esztendős spanyolt ráadásul nemcsak a megváltozó egyensúly, hanem egy szúnyog is komoly próbatétel elé állította, és amikor a Sky Sports riportere a bevérzett jobb szeme láttán arról érdeklődött, hogy jól van-e, elárulta, hogy a Q3-ban szó szerint a szemébe ment a szúnyog, és úgy kellett vezetnie…