back to top
KezdőlapFormula 1Ritka érzés lett úrrá Leclerc-en, miután a Ferrari önmagát is megdöbbentette Zandvoortban

Ritka érzés lett úrrá Leclerc-en, miután a Ferrari önmagát is megdöbbentette Zandvoortban

-

Charles Leclerc dobogóval távozhatott a Holland Nagydíjról, ami elmondása szerint az időmérőt követően egyáltalán nem volt benne a pakliban a Ferrari számára. A csapat pilótái örülnek a meglepően erős formájuknak, az okát azonban nem ismerik.

Leclerc a 6. helyre kvalifikált szombaton, ám három helyet is tudott javítani a versenyen, hogy végül a dobogó alsó fokán végezzen: már a rajtnál megelőzte Sergio Pérezt, majd korábbra időzített bokszkiállásával átugrotta George Russellt és Oscar Piastrit is. A McLaren ausztrálja nem reagálta le a Ferrari taktikáját, de később a frissebb gumikon sem volt elég gyors ahhoz, hogy megelőzze a monacóit, dacára annak, hogy a másik wokingi autó tempóját Lando Norris az élen jól láthatóan prezentálta.

„Nagyon meglepődtem! Nem túl gyakran örülök a harmadik helynek, de a mai versenyen elvégzett munkával nagyon boldogok lehetünk, ez nehéz hétvége volt a csapatnak – fogalmazott Leclerc a leintés után. – Péntektől kezdve a futamig küszködtünk, a versenyen viszont találtunk még tempót, miközben tökéletesen hajtottuk végre a stratégiát. Két riválisunknak is elévágtunk, majd sikerült őket magunk mögött tartanunk. Igazán erős verseny volt ez a csapattól, soha nem gondoltam volna, hogy egy ilyen nehéz hétvége végén dobogóra állhatok.”

„Amikor szombaton megkérdezték, hogy elérhetőnek tartom-e a dobogót, azt mondtam, hogy csodára lenne szükségem ehhez. Nos, megtörtént! Van valami az autóban, amit jól eltaláltunk, de nem tudjuk megmagyarázni, hogy pontosan mi az. Meg kell fejtenünk, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet a csomagunkból.”

Norris elbukta az 1. helyet, majd fordított és nagyon megverte Verstappent a Holland Nagydíjon

Bár a Ferrari Monaco óta nem nyert futamot, nyárra pedig a mezőny negyedik erőjévé csúszott vissza, a már idei hetedik dobogóját szerző Leclerc továbbra is a harmadik helyen tanyázik az egyéni tabellán, 33 ponttal Norris mögött és 13-mal Piastri előtt.

Sainznak a szombati Q2-es kiesés után, végül a 10. helyről rajtolva nem lehettek csapattársához hasonló reményei sem a futam előtt, de végül ő is egészen az 5. pozícióig jött fel. Az autó váratlan megtáltosodása azonban rejtélyes jelenség maradt a Ferrari számára.

„Az időmérőn még nagyon lassúak voltunk, majdnem egy másodperccel elmaradtunk a pole-tól, rosszul éreztük magunkat, de ma az autó sokkal jobbnak érződött. Többet tudtam előrelépni, mint vártuk, gyorsabbak voltunk, mint vártuk, aminek egy erős verseny lett az eredménye. Tovább kell hajtanunk, hogy megértsük ezt a bonyolult autót” – nyilatkozta a spanyol a Sky Sportsnak.