back to top
KezdőlapFormula 1Leclerc végre megtörte az átkot, győzelemre vezette a Ferrarit Monacóban

Leclerc végre megtörte az átkot, győzelemre vezette a Ferrarit Monacóban

-

Carlos Sainz defektje semmissé lett, Kevin Magnussen pedig megúszta az eltiltást a Monacói Nagydíj első körének zűrzavarában. A folytatásban aztán Charles Leclerc taktikus vezetéssel elsőként juttatta el Ferrariját a célig, így az őt eddig kísérő átkot megszakítva megnyerte hazai futamát.

A rajthoz az első két sort elfoglaló Ferrarik és McLarenek a közepes keverékű gumit választották, mögöttük viszont Russell, Verstappen és Hamilton a keményekre szavaztak. Az élmezőnyben ritkán láthatunk helycserét a startnál az első kanyar közelsége miatt, ám ezúttal Sainz egy egészen életképes kísérletet tett rá. Leclerc első helye nem forgott veszélyben, ám a spanyol látványosan jobban kapta el a rajtot, mint az előle induló Piastri. A spanyol a belső íven a McLaren mellé ért, ám az ausztrál a Ste. Devote-ban ott tartotta magát kívül, és bár a két autó érintkezése árán, de megtartotta a második helyet.

Az ígéretes elrugaszkodás Sainz számára pár másodperccel később tragikus végkifejletet hozott: a Piastrival való érintkezés bal első gumiján defektet okozott, tempóvesztését mögötte Norris azonnal érezte, a spanyol pedig le is parkolt a külső íven, miután nem tudta befordítani Ferrariját a Casino térnél.

Egy ennél jóval látványosabb és zajosabb baleset történt azonban nem sokkal mögötte, a mezőny végén, amikor Magnussen Pérez autója mellé próbálta bebújtatni Haasát a Beau Rivage-ban, ám beszorította őt a Red Bull és a szalagkorlát, amikor még csak első kerekeivel ért riválisa mellé. Az érintkezés megforgatta Pérez autóját, amely a túloldalon elsuhanni próbáló Hülkenberg Haasát is összeszedte, s a Red Bull ijesztő állapotban, három leszakadt kerékkel érkezett nyugalmi helyzetbe. A becsapódási erők nem voltak vészesen nagyok, mindenki gyorsan kiszállt az autójából, ám a temérdek törmelék és a sérült szalagkorlát 40 perces piros zászlós leállást követelt meg.

Óriási balesettel indult a Monacói Nagydíj, eltiltás fenyegeti az okozóját

Magnussen 10 büntetőponttal áll, és ha még egy esetben vétkesnek találják, eltiltás lehet a jussa, ám a felügyelők végül úgy döntöttek, senkit nem szankcionálnak a balesetért. Az FIA közlése szerint egy közelben tartózkodó fotóst a pályakórházba kellett vinni, de ellátás után kiengedték.

Ám még a piros belengetése előtti pillanatokban történt egy harmadik baleset is: az alagút előtt Ocon támadta meg a belső íven csapattársát, Gaslyt, a két Alpine kerekei azonban összeértek, ami elemelte az aszfalttól Ocon autóját, s nagy csattanás, valamint Gasly rádióban elmondott szidalmai közepette ért földet.

A verseny állórajttal folytatódott, a versenyirányítás által kiadott rajtsorrend pedig megmentette Sainz napját, hiszen azon a spanyol az eredeti pozíciójában, a harmadik helyen szerepelt. A leállás azonban máris átformálta a Monacói Nagydíj taktikai képét, hiszen a közepes gumikon rajtolók kemény, a keményen rajtolók pedig közepes keverékre váltottak a bokszban „ingyenesen”, vagyis akár további bokszkiállás nélkül teljesíthetővé vált számukra a futam.

Ez közepes gumikon komolyabb kihívásnak tűnt, így Russell jobban vissza is lassította a Verstappen és Hamilton által alkotott vonatot, mint az előttük álló négyest Leclerc. Előzési lehetőség senki előtt nem nyílt, így Leclerc feladata az volt, hogy ne menjen túl sokkal gyorsabban, mint a Russell vezette sor, mert ha egy bokszkiállásnyi rés keletkezne a két boly között, a 4. helyről Norris bevállalhatna egy újabb kerékcserét, és a friss gumikkal nyomást gyakorolhatna Sainzra.

Az 50. kör után Hamilton, majd Verstappen is új gumikat vételezett, Russell azonban nem követte a példájukat, így védekezésre kényszerült a rá mintegy tíz kör alatt visszazárkózó Red Bull ellen. Verstappen lényegesen erősebb tempója sem volt elég viszont ahhoz, hogy előzési lehetőség nyíljon számára, Russell megőrizte az 5. helyet. A pontzónán kívül láthattunk azért néhány előzést Bottas és a defekt után visszatérő Stroll révén.

Az élen haladó négyes hiába követte szorosan egymást a verseny nagy részében, közöttük sem alakultak ki csaták, így Leclerc a 2021-es és a 2022-es pole-ok idején csalódással végződő versenyei után most először végre dobogóra állhatott hazai futamán, és annak is rögtön a legmagasabb fokára!

Ez volt Leclerc karrierjének 6. F1-es futamgyőzelme, az első a 2022-es spielbergi verseny óta. Piastri a második hellyel idén először, pályafutása során harmadszor dobogós, Sainz pedig már harmadszor ünnepelhetett a monacói pódiumon. Hamilton mögött Cunoda lett a 8., őt pedig az idén először pontszerző Albon és Gasly kettőse követte.

Leclerc megerősítette második helyét a tabellán, s 31 pontra csökkentette a most csak 6. helyen befutó Verstappen mögötti lemaradását.

A verseny végeredménye: