back to top
KezdőlapFormula 1Ki a 39. Magyar Nagydíj esélyese, mire számíthatunk a futamon?

Ki a 39. Magyar Nagydíj esélyese, mire számíthatunk a futamon?

-

A McLaren vagy a Red Bull, esetleg más nyeri a 2024-es Magyar Nagydíjat?

Noha Max Verstappen mindössze fél tizedmásodperccel maradt el a Magyar Nagydíj pole pozícióját megszerző Lando Norristól az időmérő edzésen, a valóságban ennél nagyobb volt a McLaren előnye, hiszen Norrisnak egyetlen új szett lágy gumija maradt a Q3-ra, amelyet az eső fenyegetése miatt már az első próbálkozásakor elhasznált. A második nekifutásra használt gumin így nem javított, míg a javuló körülményeket kihasználva Verstappen közel 3 tizeddel ment jobb kört, mint azelőtt. Norris tehát akár több tizeddel is megszerezhette volna a pole-t, amennyiben jobban gazdálkodik a gumikkal az időmérő edzés addigi részében, Verstappen frusztrációja ebből a szempontból így érthetőbb, hiszen tisztában van vele, hogy a valós hátrányuk nagyobb annál, mint ami látszik.

Na de mi lesz a versenyen? A Hungaroring már rég nem az a pálya, amelyen szinte lehetetlen előzni, de tény, hogy ettől még a pole pozíció sokat ér, pláne akkor, ha az ember csapattársa rajtol a második helyről. Norris elmondása szerint a péntekről szombatra lehűlő időjárás és a Hungaroring ezzel járó gyorsulása a kezükre játszott, mert a jobb tapadás elfedi a McLaren bizonyos hiányosságait, míg a Red Bullnak nem jött jól. Vasárnapra ugyanakkor a péntekihez hasonló hőmérsékletek várhatóak, ami a háromszoros világbajnok kezére játszhat.

Ugyanakkor a McLarennek ott van az az előnye, hogy két autóval veheti fel a versenyt egyetlen Red Bull-lal szemben – Sergio Pérez újabb hibája ismét a mezőny végére száműzte a mexikóit –, és amíg mind a kettővel Verstappen előtt marad, az egyik hátvédet játszhat. Mint azt a Pirelli fentebbi ábrája is mutatja, normál esetben kétkiállásos verseny jöhet. A gumigyártó szerint közepeseken a legideálisabb kezdeni, majd attól függően egy vagy két kemény szettel végigmenni, hogy ebből kinek mennyi áll még a rendelkezésére.

A Red Bull azonban akár megpróbálkozhat azzal, hogy lágy gumin rajtoltatja Verstappent, hátha legalább az egyik McLarent le tudják vadászni a rajtnál, ezzel nyílttá téve a küzdelmet.

Verstappen a mogyoródi éjszakában – mit csinált a holland hajnalig a Hungaroringen?