back to top
KezdőlapFormula 1Marko: A Volkswagen nem akar hátrányból indulni

Marko: A Volkswagen nem akar hátrányból indulni

-

Az Osztrák Nagydíj hétvégéjén a Forma-1-ben a 2025 után életbe lépő új motorszabályokról folytak tárgyalások. A Volkswagen-csoport képviselőjeként az Audi és a Porsche is tárgyalóasztalhoz ült.

A holland Motorsport.com-nak adott interjúban Helmut Marko kifejtette saját jövőképét az F1-es motorokról. A Honda év végén távozik a sportból, de a Red Bull legalább 2025-ig átveszi a motorjaikat.

„Nos, ez legalább egy végleges döntés, ami visszafordíthatatlan” – felelte Marko arra a kérdésre, hogy nem volt-e ez a döntés túl gyors…

„A VW illetékesei világossá tették, hogy mit akarnak. Egy teljesen új motorformula mellett vannak, hogy egyenlő esélyekkel indulhassanak. A jelenlegi hathengeressel a Mercedesnek van a legnagyobb előnye, hiszen nekik van a legsikeresebb motorjuk” – mondta a Red Bull tanácsadója.

Ha a német cég valóban be akar szállni a Forma-1-be, a Volkswagen és a Red Bull akár össze is foghatna, de Marko világossá teszi: „Mint mindig, most sincsenek megállapodások vagy hivatalos tárgyalások folyamatban”.

A fő kérdés továbbra is az, hogy egy teljesen új motorformulát vezetnek-e be, vagy folytatják a jelenlegi V6-ost.

„Nos, a mi kalkulációnk inkább egy új motorformula felé mutat. Silverstone-ban folytatódnak a tárgyalások, és a végkifejlet igazából még nem dőlt el. A költségcsökkentés egyetlen módja az alkatrészek szabványosítása és a próbapadon töltött idő csökkentése.”

Toto Wolff úgy véli, hogy a tervezett, teljesen fenntartható üzemanyagokat hamarabb kellene bevezetni. Marko ezzel nem ért egyet.

„A bioetanolról ötről tíz százalékra történő emelése már most is több tízmillió dollárba került nekünk. Ha át akarunk állni a teljesen szintetikus üzemanyagokra, akkor azt az új motorszabályokkal egy időben kell megtennünk. Emellett az e-üzemanyagoknak elérhető áron kell rendelkezésre állniuk, de jelenleg ez nem így van”.

Forrásgpblog.com