back to top
KezdőlapFormula 1Marko elárulta, mikor döntenek Pérez sorsáról a Red Bullnál

Marko elárulta, mikor döntenek Pérez sorsáról a Red Bullnál

-

Helmut Marko a Belga Nagydíj időmérő edzése után felfedte, mikor ülnek le megvitatni, hogy leváltsák-e szezon közben Sergio Pérezt, vagy sem. Az áprilisi Kínai Nagydíj óta legjobb időmérő edzését teljesítő mexikói pilóta sorsa akár a mai Belga Nagydíjon is múlhat.

A Kínai Nagydíj óta Sergio Pérez 21, míg Max Verstappen 129 pontot szerzett, ami tökéletesen rávilágít arra, hogy a Red Bull miért fontolgatja a mexikói versenyző szezon közbeni leváltását. A bikás istálló előnye versenyről versenyre csökken a McLarennel szemben a konstruktőri tabella élén, nem véletlenül nyilatkozta Helmut Marko tanácsadó a Servus TV-nek azt, hogy „Sergio tudja, hogy a konstruktőri pontverseny miatt mindkét autónkkal a McLarenek előtt kell végeznünk, amennyiben lehetséges, az elmúlt versenyeken azonban ez nem így volt.”

A hírek szerint Pérez szerződésében szerepel egy olyan záradék, hogy le lehet váltani, amennyiben a Belga Nagydíjjal bezárólag 100 pontnál nagyobb a lemaradása Verstappen mögött. Mivel már győzelem és leggyorsabb kör esetén sem tudná ezen a határon belül tornázni magát, az eldőlt, hogy Pérez 100 pontnál nagyobb hátránnyal megy a szünetre, ám ez persze még nem jelenti azt, hogy mennie kell. Erről ugyanis a spái verseny utáni hétfőn, azaz holnap dönt a Red Bull, árulta el Marko. „A cél megnyerni mindkét világbajnoki címet, ennek legjobb módját pedig hétfőn fogjuk megvitatni” – utalt a tanácsadó arra, hogy megbeszélik, Daniel Ricciardo, Liam Lawson vagy Cunoda Júki valamelyikének Pérez helyére ültetésével nagyobb esélyük lenne-e a McLaren ellen.

Pérez szerint több más versenyző is gyengélkedik, eközben szerdán már indul a harc a helyéért

Fontos verseny vár Pérezre

Noha Pérez az időmérő után ismét azt hangoztatta, hogy nem befolyásolják a maradását az eredmények, és ha kiesik a Q2-ben – ez 3 ezreden (!) múlt, lévén ennyivel végzett mögötte a már kieső Alex Albon –, az sem változatott volna semmin, miként akkor is ott lesz a Holland Nagydíjon, ha ma rossz futama lesz, azért a valóság erősen mást mutat, és bár egyetlen verseny alapján általában nem szokás megítélni valakinek a teljesítményét, mivel Péreztől a Red Bull azt várja, hogy térjen vissza a szezon eleji formájához, egy erős hátvége nagy szolgálatot tenne a mexikóinak.

Az előrelépés jelei már a Hungaroringen is látszódtak, csak aztán az időmérőn jött egy újabb hiba, Spában pedig Leclerc utolsó pillanatos javítása nélkül most Verstappen hátrasorolásával a Q3-at új intermediate gumi nélkül teljesítő Pérez lenne a pole-ban. Marko a német Sky-nak nem véletlenül titulálta „igazán nagyszerűnek” a mexikói időmérős teljesítményét, de azért megjegyezte, hogy „nagyon-nagyon jó lenne”, ha Pérez a McLarenek előtt is tudna maradni a versenyen.

Verstappen megint elküldött mindenkit a pi**ába; a spái győzelemben nem igazán bízik