back to top
KezdőlapFormula 1Massa: A Williams visszafele fejlődik

Massa: A Williams visszafele fejlődik

-

A Belga Nagydíj időmérőn elszenvedett kettős Q1-es kiesést követően Felipe Massa kijelentette, hogy a Williams egyszerűen nem képes felvenni a fejlesztési verseny fonalát.

Massa egy „nem elég versenyképes” autóval mindössze a 16. helyre kvalifikált Spában, ehhez azonban még hozzájön öthelyes rajtbüntetése, amit a harmadik szabadedzésen szedett össze.

„Elég csalódást keltő rögtön a Q1-ben kiesni” – szomorkodott a brazil. „A legfőbb probléma az, hogy az autó nem fejlődik eléggé – miközben mások folyamatosan javulnak, mi egyre inkább hátracsúszunk. Elég nyilvánvaló, hogy emelnünk kell a fejlesztési szinten, javítanunk kell a felkerülő alkatrészek minőségén és ezáltal az egész autó teljesítményét – de jelenleg nem ez történik. Nem vagyok hozzászokva ahhoz, hogy már a Q1-ben kiessek, így nem tudtam biztosan megmondani, 15. vagy 16. voltam-e. Egyébiránt elégedett voltam a körömmel, de az autó nem elég versenyképes.”

A Williams eddig „híres” volt arról, hogy szenved a lassú pályákon, ám idénre a repertoár kibővült a gyors pályákra is, miután Ausztria és Silverstone sem tartozott az acélosabb hétvégék közé. Ezentúl erre kell vajon számítanunk a patinás istállótól?

„Remélem, nem!” – próbálta optimistára venni a figurát Lance Stroll. „Szerintem ez pályafüggő. Tisztán látszik, hogy a nagy terhelésű hosszú kanyarokban nem termelünk elég leszorítóerőt; a kanyarbejáraton és a tapadás mértékén látszik, hogy rengeteget veszítünk. Az elmúlt néhány hétvégén ez volt a trend – nagyon frusztráló, ugyanis ennél előrébb akarunk lenni. Muszáj keményebben dolgoznunk és valahogy megszabadulni ettől a hátránytól.”

Stroll a hátsó szárny meghibásodása miatt mindössze egyetlen mért kört teljesített a Q1-ben, ami a 18. helyre volt elég eredetileg, a sorozatos büntetések miatt azonban egészen a 15.-ig előrekúszik a végleges rajtrácson.

„Valami eltört, szerintem a szárnyvéglap volt az” – magyarázta a kanadai. „Sajnos az ilyesmi megesik, szimpla pech volt. Nem tudtunk még egy második kört is menni, ami szomorú, de nem hiszem, hogy sokkal előrébb keveredtünk volna. Láttam Felipe körét, és alig végzett előttem egy-két pozícióval; ennek ellenére kár, hogy nem volt lehetőségem egy normális kört menni a Q1-ben.”