back to top
KezdőlapFormula 1Verstappen elküldte a fenébe a kritikáit kritizálókat

Verstappen elküldte a fenébe a kritikáit kritizálókat

-

Max Verstappen a verseny után elégedetlenségét fejezte ki a Red Bull stratégiája miatt, de van egy nem túl kedves üzenete azok számára is, akik szerint túl sokat reklamált a Magyar Nagydíj alatt.

A verseny több pontján is hallhattuk méltatlankodni Verstappent más-más fejlemények miatt. A rajt után azzal nem értett egyet, hogy vissza kell engednie maga elé Lando Norrist, akit a bukótérből érkezve előzött meg – noha a 4. körben végül megtette, elkerülve ezzel a büntetést. Később, a kerékcserék során azok időzítése miatt akadékoskodott, majd a futam végén, miután Lewis Hamiltonnal ütközött, a brit irányváltására mutatott rá. Ekkorra már versenymérnökénél, Gianpiero Lambiasénél is betelt a pohár, mert amikor Verstappen azonnal Hamiltont kezdte hibáztatni a koccanásért, ennyivel felelt:

„Nem fogok rádiópárbajba kezdeni más csapatokkal, majd a felügyelők eldöntik. Ez gyerekes a rádióban, gyerekes.”

A holland az autóból kiszállva az F1 hivatalos csatornájának nyilatkozva aztán a csapat stratégiai hibáit kezdte részletesekbe menően kifogásolni.

„Egy olyan napon, amikor nem mi voltunk a leggyorsabbak, jobb munkát kellett volna végeznünk a stratégiával. Az első kiállás még oké. Nem örültem, hogy elém vágtak, de megtörténhet, hogy kifognak rajtunk. Aztán elég hosszú időre beragadtam, sok időt veszítettem a Lewis elleni harcban. De utána megint tovább hagytak kint, azt gondolva, hogy majd ki tudjuk aknázni a gumielőnyünket, ám ekkor meg beragadtam hátrébb lévő autók mögé, akik viszont egész tűrhető köröket autóztak, ahhoz pedig, hogy megelőzzem őket, két másodperccel gyorsabbnak kellett volna lennem körönként. Szóval hiába próbáltunk meg tovább kint maradni, a végén sem tudtam teljesen kiaknázni az ebből fakadó előnyt, tehát ez egyszerűen egy rossz döntés volt” – fogalmazott.

„Ilyen magas hőmérsékletek mellett a gumik nagyon gyorsan túlmelegszenek, ha valaki mögött haladunk, és ehhez vegyük hozzá, hogy már nem is a miénk a leggyorsabb autó. Szóval jobban át kellett volna ezt gondolnunk a döntéshozásnál.”

Arra a kérdésre, hogy mit üzen azoknak, akik szerint túllőtt a célon a verseny során a rádióban előadott őrjöngésével, szintén nem fogta vissza magát: „Mindenki elmehet a picsába.”

„Ausztriában én voltam a szardobálás célpontja, amikor mindenki azt mondta, hogy fékezés közben váltottam irányt, blablabla – folytatta a holland, arra utalva, hogy a Hamiltonnal való csatájuk során ezúttal a brit vétett a szabályok ellen. – Pedig egy mozdulattal irányba állítottam az autót, majd egyenesen tartottam. De most fékezés közben ő mozgott folyamatosan jobbra. Megcsináltam volna a manővert, de láttam, hogy közeledik felém, ezért a fékre tapostam, és emiatt blokkoltak a kerekeim – máskülönben már előtte összeütköztünk volna.”

Norris körökön át küzdött az egójával, Piastri sem volt benne biztos, hogy megkapja a győzelmet