back to top
KezdőlapFormula 1Váratlan fordulat a McLaren botladozása, de Norris sejti az okát

Váratlan fordulat a McLaren botladozása, de Norris sejti az okát

-

Lando Norris szerint nem félrevezető az Azeri Nagydíj pénteki eredménytáblázata, tényleg nem ízlenek a McLaren autójának a körülmények.

Az első edzésnapon Oscar Piastri 5. lett a rangsorban, míg Norris valódi tempója rejtve maradt a nyilvánosság előtt, mert a legjobbnak tűnő köre végén el kellett emelnie a lábát a gázról egy másik versenyző miatt.

Az mindenesetre látszik, hogy a McLaren elmúlt hónapokban látott fölénye hiányzik, és ezt Norris sem tagadja. „Elég nagy a lemaradásunk. Nagyon keményen kell hajtanom, hogy jó köridőt érjek el” – ismerte el az F1TV-nek.

„Sokat kell javulnunk, többet, mint a Mercedesnek, a Ferrarinak és a Red Bullnak. Ők egymáshoz hasonló szinten állnak, nekünk nagyjából három-négy tizedmásodperc a hátrányunk.

Norris szerint a közvélemény McLarenről alkotott képe téves volt, ez is megmutatkozott Bakuban pénteken. „Több olyan pályán jártunk, ahol nem voltunk gyorsak. Az emberek szeretik azt gondolni, hogy mindenhol mi vagyunk a legjobbak, holott ez nincs így” – hívta fel a figyelmet.

Norris fontos kiegészítést árult el a McLaren döntéséről

„Eddig nagyon jól dolgoztunk, jobban, mint más csapatok. De tudtuk, hogy a Ferrari nagyon gyors lesz itt, és ilyen pályán a Mercedes. Nem rossz az autónk, biztosra veszem, hogy jó köridőt tudunk vele futni, viszont egyértelmű, hogy nem járunk a többiek előtt annyival, mint korábban más versenyeken.”

Norris a probléma magyarázatának az aszfalt csekély tapadását látja, ami gyengébb, mint tavaly volt (amikor tavasszal rendezték az Azeri Nagydíjat, és a feltételeket ez is befolyásolhatja).

A csapattársa, Piastri kevésbé pesszimista, és a McLaren hosszú etapos tempóját kifejezetten jónak látta. Az elmúlt években sokszor láttunk példát arra, hogy egy csapat (főleg egy élcsapat) szenved a pénteki edzésnapon, de a szimulátorban folyó munkával és az adatok értelmezésével végül sokat javítanak a beállításokon szombatra, így a McLarennél is ebben bízhatnak. Ha pedig valóban a Norris által említett tapadási helyzet okozza a wokingiak nehézségeit, segíthet rajtuk, hogy utcai helyszín lévén egy ilyen pályán napról napra sokat javul a tapadás, ahogy egyre többet köröznek az autók.

A McLaren elnöke üzent a kanapén söröző F1-szakértőknek