back to top
KezdőlapFormula 1Megszelídíteni Norrist – a McLaren csapatfőnöke lepasszolta a nehéz feladatot

Megszelídíteni Norrist – a McLaren csapatfőnöke lepasszolta a nehéz feladatot

-

A Magyar Nagydíjon nem csak a forróság miatt potyogtak az izzadságcseppek a McLaren csapatfőnökéknek homlokáról, mert Lando Norrist is jobb belátásra kellett bírnia, hogy adja vissza az 1. helyet a jogos tulajdonosának.

A kellemetlen helyzetet az idézte elő, hogy a McLaren a 2. helyen haladó Norrist előbb kihívta az utolsó kerékcseréjére, mint Oscar Piastrit, így a brit a frissebb gumin megelőzte az első győzelme felé menetelő ausztrált. A csapaton belüli harmóniára és egyenlő feltételekre mindig kiemelt figyelmet fordító csapat ezért a sorrend megfordulása után felszólította Norrist, hogy engedje el csapattársát, de ő csak jóval később adta be a derekát és engedelmeskedett – ez kívülről nézve egyáltalán nem volt magától értetődő, és korábban több F1-es klasszis mutatott már fityiszt a csapatának hasonló helyzetben.

Norris öntörvényűsége abból a szempontból védhető lett volna, hogy a bajnokságban így 7 további ponttal közeledett volna a gödörben lévő Max Verstappenhez (a brit a Magyar Nagydíj után 189 ponttal áll, Piastri 149-cel), és ezek az egységek hiányozhatnak a végelszámolásnál.

A McLaren csapatfőnöke, Andrea Stella azt mondta, benne nem volt kétség, hogy a bajnokságban előrébb álló pilótája teljesíti a kérést. „Száz százalékig megbízom Landóban. Ismerem mindkét pilótánk természetét, és mindkettejükben megtalálható az autóversenyző és a csapatjátékos is. Nagyon kiegyensúlyozottak, ezért a McLaren pilótái. Másféle jellemű versenyzőnek nem lenne most hely a papajaszínű autókban” – nyilatkozta a futam után, bár elismerte, hogy Norris mérnökére, Will Joseph-re bízta az érvelés eredményessé tételét.

Verstappen elküldte a fenébe a kritikáit kritizálókat

„Úgy gondoltam, ezt inkább Willnek kell intéznie. Szóltam neki, hogy tessék, tiéd a nehéz feladat, hogy egyensúlyba hozd [Norrisban lakozó] az autóversenyzőt és csapatjátékost. De teljes mértékben hittem benne, hogy Lando együttműködik és visszaállítja azt a korábbi sorrendet, amit egyszerűen azért változtattunk meg, hogy megvédjük a csapat eredményét.”

Utóbbival Stella arra utalt, hogy Norris kerékcseréjével védekezni akartak az üldözők ellen, Piastri ennek esett átmenetileg áldozatául.

Norris bevallotta, hogy megküzdött az egójával, és Piastri sem volt biztos benne, hogy visszakapja a pozíciót, ami karrierje első F1-es győzelmét jelentette.

Verstappen nem hibázott a Hamilton elleni ütközésben, a felügyelők érthetetlen indoklást adtak