back to top
KezdőlapFormula 1Megismétlődhet a Magyar Nagydíj botránya a mai Holland Nagydíjon?

Megismétlődhet a Magyar Nagydíj botránya a mai Holland Nagydíjon?

-

Alighanem sokak emlékezetében élénken élnek még a Magyar Nagydíjon történtek, ami akár a mai Holland Nagydíjon is előfordulhatnak valamilyen formában.

Mivel a két McLaren-pilóta a Magyar Nagydíj óta először rajtol olyan helyről, hogy jó eséllyel mindkettejük a győzelmért harcolhat majd, óhatatlanul is felmerül, hogy ezúttal lesz-e csapatutasítás, miként a Hungaroringen volt. Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója a nyári szünet után kijelentette, hogy náluk két első számú pilóta van, azaz hiába Lando Norris van előrébb a pontversenyben, – legalábbis egyelőre – nem fogják Oscar Piastrit a brit versenyző szolgálatába állítani.

Az időmérőn a 3. helyet megszerző ausztrál ennek megfelelően úgy készül, hogy a saját versenyét futja, azaz nem a pole-ból rajtoló Norris segítésére koncentrál. „Ha az élre tudok kerülni, az nagy szolgálatot tehet nekem. A rajt mindig jó lehetőség az előrelépésre, és nyilván a lehető legjobb helyen akarok végezni. Ha fel tudok jönni a második helyre, az nyilván kicsit egyszerűbbé teszi a csapat dolgát, de… nem fogok semmi specifikusat tenni azért, hogy megpróbáljam ezt összehozni. Meg akarom nyerni a versenyt, és majd meglátjuk, hogy mit tehetek ennek érdekében” – nyilatkozta az FIA sajtótájékoztatóján, majd hangsúlyozta, hogy ugyanolyan feltételek mellett versenyezhetnek Norrisszal, mint eddig.

Norris nem tudja, mikor kérjen szívességet a McLarentől

„A szabályok nagyon-nagyon világosak és nem változtak. Szabadon versenyezhetünk egymással és megpróbálhatunk nyerni. Természetesen harcban vagyunk a konstruktőri bajnoki címért, és tudjuk, hogy nagy a tét a csapatnak, de időről időre megmutattuk, hogy jól és tisztán tudunk egymással versenyezni. Szabadon próbálkozhatunk mindketten a verseny megnyerésével, ez pedig nem változott.”

Piastri tehát nyerni akar, miként természetesen Norris is, aki ezt a kérdést annyival zárta rövidre, hogy „Soha nem volt semmilyen szabály attól eltekintve, hogy »ne menjetek neki a másiknak«”.

Ettől még persze az ilyesmi a verseny hevében megtörténhet, miként a kimondott csapatsorrend ellenére olyan helyzet is előállhat, amelyben a McLaren csapatutasítást alkalmaz. Ilyen szituáció például abban az esetben történhet meg, ha Max Verstappen ellen kell védekeznie a McLareneknek, és a kettős győzelem elvesztését kockáztatnák azzal, ha egymással bonyolódnak csatába, de természetesen számos más forgatókönyv is elképzelhető. Így aztán bár versenyezhet Norris és Piastri, pusztán már a kettejük rajtrácson elfoglalt helye is kilátásba helyez egy Magyar Nagydíjhoz hasonló feszült helyzetet.

Oscar Piastri, McLaren, Holland Nagydíj
Piastri is a győzelemre hajt / Fotó: McLaren

Norristól jó rajt kell

Az időmérő utáni sajtótájékoztatón a Verstappent a pontversenyben 78 pontos hátrányban követő Norris arról is beszélt, hogy tisztában van a rajt fontosságával, és azt is tudja, hogy az idén több alkalommal is a gyenge rajtjával bukta el az esélyt a győzelemre vagy a lehető legjobb eredmény elérésére.

„Ez nyilvánvaló. Tudom, hogy nem a rajtjaim voltak az erősségeim. Nem voltak rosszak, őszintén szólva továbbra is ott vagyok a legjobb átlagos rajtolók között. Csak néhány versenyen nem jött össze, és talán kicsit rosszabb vagyok ebben, mint a korábbi szezonok során. Néhány alkalommal nem volt olyan a rajtom, mint kellett volna, de ennek nincs különösebb oka. Minden alkalommal más volt az ok, de magabiztos vagyok azt illetően, hogy sok munkát fektetetek ebbe, és megpróbáljam kicsit jobbá tenni a rajtjaimat. Holnap pedig új nap virrad.”