back to top
KezdőlapFormula 1Építettek egy McLarent legóból, majd beleültették az élő Lando Norrist – ez...

Építettek egy McLarent legóból, majd beleültették az élő Lando Norrist – ez sült ki belőle

-

Szürreális vállalkozást vitt sikerre a McLaren Automotive és a Lego Group: közel egy évnek megfelelő munkaórát befektetve, szénszál helyett a játékgyártó építőelemeiből rakták össze a McLaren P1 sportautó replikáját, majd felállították a silverstone-i rajtrácsra. És működött!

A projekt a csehországi Kladnóban zajlott, ahol a két cég összesen 23 tervező, mérnök és építési szakember részvételével Lego Tecnic-elemekből egy működő, 1:1-es méretarányú sportautó megépítésébe fogott. Szénszálelemek használata nélkül, amit csak lehet, legóból raktak össze – persze a jármű működéséhez elengedhetetlen tartozékok, mint a motor, a kerekek és az elektronika kivételt képeztek.

Összesen 342817 legódarabból állt össze az autó, amelyek tömege 380 kg-ot tett ki. Az építéshez 8344 munkaórára volt szükség, ami 347 napnyi, vagyis közel egy évnyi megszakítás nélküli munkára fordítható át.

A cél az volt, hogy bizonyítsák a Lego-McLaren működőképességét, ehhez pedig ezt az építészeti remekműnek is beillő modellt elszállították Silverstone-ba, majd elhívták az F1-es csapat pilótáját, Lando Norrist, hogy tegyen vele egy próbát.

„Sajnállak titeket, hogy ezt meg kellett építenetek!” – jegyezte meg a készítőknek Norris a hosszadalmas és aprólékos munka eredményét látva. Ezt követően a brit pilóta felvette sisakját, beült az autóba, ami pedig tényleg el is indult vele. A bokszutcába visszatérve úgy összegezte tapasztalatait, hogy a vezetés érzése nagyon hasonlít egy valódi autóéhoz. Hozzátette, padlógázon vette be a híres Copse-kanyart, bár arról nem szólnak a jelentések, hogy milyen maximális sebességre volt képes a Lego McLarenje.