back to top
KezdőlapFormula 1Piastri elmondta, miért gondolta úgy, hogy Leclerc csak blöfföl a gumipókerben

Piastri elmondta, miért gondolta úgy, hogy Leclerc csak blöfföl a gumipókerben

-

A ferraris Charles Leclerc meglepetésre kiénekelte a sajtot a McLaren szájából az Olasz Nagydíjon, miután az idős gumin sem lassult be annyira, hogy Oscar Piastri utolérje a második bokszkiállása után.

A monzai verseny hagyományosan azok közé tartozik, ahol általában az egyetlen kerékcsere a legjobb választás, idén azonban az új aszfaltburkolat és a meleg kombinációja megnehezítette ennek kivitelezését.

Az orvosi lovat a Red Bull jelentette, mert az élmezőnyből csak Max Verstappen és Sergio Pérez indult a kemény gumin, és annak a teljesítménye határozta meg, a többiek bevállalnak-e egy hosszabb második etapot – a jelek pedig nem tűntek kedvezőnek rá. Erről Leclerc is beszélt, aki azt mondta, meglepetésére egyre jobbnak érezte az autóját, ahogy eltűnt előle a két McLaren és tiszta lett előtte a terep.

Lando Norris esetében semmiképp sem látszott alternatívának a további kerékcsere mellőzése, mert nála nagyon szemcsésedett a bal első gumi, de a hasonló nehézséggel küzdő Piastri talán eljutott volna a célig normális tempóban.

Verstappen már a trónfosztásáról beszélt

Az ausztrál elismerte, hogy az 1. hely tartós bérlőjeként neki értelemszerűen nagyobb volt a rizikó, többet vesztett volna egy téves döntéssel. Ugyanakkor a saját ösztönei és a monzai tapasztalatai azt súgták, hogy egyetlen bokszkiállással bajba került volna, és arra számított, az Leclerc-nél sem hoz eredményt, csak az élet másképp hozta.

„Charles esetében, ha nem válik be az egy kiállás, harmadikként végzett volna. Ha kétszer áll ki a bokszba, akkor is harmadik lett volna, szóval miért ne próbáljon meg valami mást [mint a többiek], hátha beválik. Az élen haladónak nehéz döntést kell meghoznia” – mondta a Sky Sportsnak a McLaren pilótája.

„Azt hiszem, neki is hasonló gumiszemcsésedése volt, mint nekem, de utána letisztult a gumi felülete, amire nem számítottam. Az összes edzésen, még a közepes keveréken is, amikor az első gumi szemcsésedni kezdett, az visszafordíthatatlannak tűnt. Meglepett, hogy letisztult a gumija és megtartotta a tempóját.”

Az említett folyamattal Piastri arra utalt, hogy miután az erőhatások nyírják az abroncs felületét és kis szemcseszerű képződmények jelennek meg rajta, azok vagy eltűnnek a további erőhatásoktól, vagy véglegesen akadályt jelentenek és rontják a tapadást, nehezítve az autó kormányzását. Monzában ezúttal utóbbi történt, a jelek szerint meglepve a mezőny nagy részét.

Leclerc úgy érzi, nem csupán szerencséje volt