back to top
KezdőlapFormula 1Hogyan nyerhetett ennyivel a magát is meglepő McLaren Hollandiában?

Hogyan nyerhetett ennyivel a magát is meglepő McLaren Hollandiában?

-

Andrea Stella, a McLaren csapatfőnöke a verseny után szolgált némi magyarázattal arra, hogy honnan eredt Lando Norris hatalmas fölénye a Holland Nagydíjon.

Lewis Hamilton 2012-es Olasz Nagydíjon elért sikere óta Lando Norris lett az első McLaren-pilóta, aki Forma–1-es futamot tudott nyerni a pole pozícióból rajtolva, ami különösen azért nagy teljesítmény, mert a Holland Nagydíjat az első helyről kezdő pilóta rögtön az első métereken elbukta a vezetést Max Verstappennel szemben. Ám aztán még a kerékcserék előtt visszaelőzte a hollandot, majd többet hátra sem nézett, és végül 22 másodperces előnnyel nyert úgy, hogy az utolsó körben a leggyorsabb kört és az azért járó extra pontot is begyűjtötte.

„Csodálatos érzés. Nem mondanám, hogy tökéletes volt a versenyem mert megint ott volt az első kör, de így is gyönyörű. A tempónk erős volt, az autó pedig hihetetlen. Tudtam nyomni neki és megelőztem Maxot. Egyértelmű verseny volt, ugyanakkor kemény, de élveztem – értékelt Norris az autóból kiszállva, majd elárulta, hogy már a futam elején bízott a győzelemben. – Már elég korán, a 6-7. körtől kezdve arra számítottam, hogy Max elkezdi nyomni neki és elhúz egy kicsit, de ez nem történt meg. Innentől kezdve éreztem azt, hogy harcban vagyunk, majd ő egyre lassult, az én tempóm pedig egyre jobb lett. Kényelmesre vehettem, miközben nyomtam neki.”

A McLaren is meglepődött

Andrea Stella, a wokingiak csapatfőnöke az F1 TV-nek nyilatkozva elárulta, hogy ők magunk sem számítottak ilyen domináns teljesítményre. „Azt mondanám, hogy ez váratlan volt. Soha nem gondoltuk volna, hogy Zandvoortban, egy olyan pályán, amelyen a múltban nehézségeink voltak, ilyen erős teljesítményt tudunk nyújtani az időmérőn, majd ezt megerősítjük a versenyen. Nagyon boldog vagyok a csapat és Lando miatt is, aki most bebizonyította, hogy mennyire versenyképes tud lenni. Mi mindig is tisztában voltunk ezzel. Teljesen könnyed volt ezen a hétvégén.”

„Ami Oscar [Piastrit] illeti, kissé sajnálatos, ami vele történt, mert egyértelműen megvolt a teljesítménye a dobogóhoz és ahhoz is, hogy valamiféle nyomás alá helyezze Maxot. De sajnos beragadtunk Leclerc mögé és nem tudtunk előzni. Összességében pozitívan csalódtam.”

Stellát megkérdezték róla, hogy a McLaren erre a futamra hozott nagy fejlesztési csomagja működött-e a vártnál jobban, mire ő azt mondta, ez is hozzáadhatott az előnyükhöz, de nem gondolja, hogy csak ez magyarázza a 22 másodpercet. „A teljesítményelőnyünk nagyobb volt, mint amennyit a fejlesztések köridőben hoztak. Úgy tűnik, hogy ez a pálya nagyon feküdt az autónknak, miközben a fejlesztések talán hozzáadtak némileg, de nem mondanám, hogy feltétlenül annak köszönhető a teljes előnyünk. Ugyanakkor az, hogy a fejlesztések a vártak szerint működtek, lehetőséget ad, hogy ismét köszönetet mondjak a minőségért és a kemény munkáért a teljes McLaren csapatnak. Az elkövetkező versenyekre pedig jönnek még dolgok, amik izgalmassá teszik a szezon utolsó részét.”

A wokingiak 30 pontra faragták a lemaradásukat a Red Bull mögött a konstruktőri pontversenyben, aminek első helye abszolút elérhetőnek tűnik a számukra ilyen teljesítménnyel. „Mondjuk úgy, hogy továbbra is hiszünk benne. Ezelőtt a verseny előtt is hittünk, most pedig még jobban. Eközben arról beszélünk, hogy a Red Bull-lal versenyzünk, amely domináns csapat, jól tudják, hogy mit csinálnak, szóval nem lesz könnyű, de egyértelműen teljes mértékben elszántak vagyunk, hogy megpróbáljuk. Csodálatos lenne megnyerni, el sem tudom mondani, hogy mennyire” – mondta a csapatfőnök.