back to top
KezdőlapFormula 1A Hamiltonnal összetűzésbe kerülő Rosberg jótanácsát megszívlelik a McLarennél

A Hamiltonnal összetűzésbe kerülő Rosberg jótanácsát megszívlelik a McLarennél

-

Nico Rosberg a Mercedesnél a saját bőrén tapasztalta, mihez vezet, amikor egy csapat nem ad elég konkrét utasításokat a versenyzőinek, ezért Lando Norris partizánkodása után jótanáccsal szolgált a McLarennek.

A McLarennek sok időbe telt, mire engedelmességre bírták Norrist a Magyar Nagydíjon, hogy adja át az 1. helyet csapattársának, akit az valójában megilletett, hiszen a csapaton belüli sorrend csak a pozíciókat védő stratégiai döntések miatt változott meg.

Az utolsó kerékcseréket Norris-Piastri sorrendben hajtotta végre a McLaren, és Rosberg szerint a frissebb gumival előnybe kerülő britre nem szólt rá elég erélyesen a csapat, ezért úgy gondolja, ezen kellene változtatni a jövőben a hasonló esetek elkerülése érdekében. Ezt a Sky Sports műsorában egyenesen Andrea Stella csapatfőnök tudomására juttatta.

„Erősen javaslom, hogy legyetek nagyon nagyon világosak és szigorúak a csapaton belüli küzdelem intézésében. Elhangzott egy félmondat, hogy Lando, rád bízva, ami nagyon tág teret ad a versenyzőknek, akik szürke zónába léphetnek ezzel – mondta a szakértőként dolgozó korábbi világbajnok. – Azt tanácsolom, hogy a bokszutcából nagyon határozott üzeneteket küldjetek a pilótáknak, különben egy rakás problémába fogtok ütközni a versenyzőkkel. Tapasztalatból beszélek.”

Piastri bölcsebb Norrisnál a McLaren főnöke szerint

Ezzel a Mercedesnél töltött időszakára utalt, amikor bizony Lewis Hamiltonnal csapattársként többször konfliktus alakult ki közöttük, aminek egy része abból adódott, hogy valamelyikük nem tartotta be a csapat intelmeit. Ugyanígy a Hungaroringen, 2014-ben például a Mercedes szintén Rosberg előre engedését kérte Hamiltontól, ám a brit ezt nem teljesítette. „Nico, tapasztalatból beszélsz, megfogadom a javaslatodat, hasznosítani fogjuk” – válaszolta Stella Rosbergnek.

Ami azt illeti, a „rád bízva” („at your convenience„) üzenetrészlet valóban nem tűnt elég világosnak: ezt pont akkor mondta Will Joseph versenymérnök Norrisnak, amikor Piastri visszatért a kerékcseréről, és a kontextus az volt, hogy szeretnénk visszaállítani a sorrendet. Utóbbi szintén nem épp erélyes felszólításnak hangzik a McLaren részéről.

A Mercedes 2016-ban a Spanyol Nagydíjon bekövetkezett ütközés után döntött úgy, hogy Hamiltont és Rosberget minden részletre kiterjedő útmutatásban részesítik az egymás elleni csatákban, illetve szigorú retorziókat helyeztek kilátásba arra az esetre, ha ezeket nem tartanák be.

Az őrjöngő Verstappen elmondta, mi volt az utolsó csepp a pohárban