back to top
KezdőlapFormula 1Megérkezett az eső, a Mercedes pedig az élre állt Silverstone-ban

Megérkezett az eső, a Mercedes pedig az élre állt Silverstone-ban

-

George Rusell zárta az első helyen a teljes egészében esős körülmények között rendezett harmadik szabadedzést a Brit Nagydíjon Lewis Hamilton előtt.

Miután délelőtt el kellett halasztani a Forma–3 sprintfutamát, az időjárás szerencsére enyhült annyira, hogy a Forma-1-es szabadedzés időben elkezdődhetett, ám a pálya ettől még csuromvíz volt. Ugyanakkor javultak annyit a körülmények, hogy a versenyzők intermediate gumikon kezdhették meg a körözést. Egyszerűnek azonban korántsem volt mondható a helyzet, amit mutatott, hogy Max Verstappen rögtön megpördült a Brooklands kanyarból kifelé, majd megcsúszott a Copse-ban is.

Verstappen megforgása:

A többiek is csúszkáltak, az első komoly hibát pedig Pierre Gasly vétette, aki a Club kanyarban elsüllyesztette a kavicságyban az Alpine-t, így kevesebb mint 8 perc elteltével jöhetett egy piros zászlós megszakítás. Valamivel több mint 5 perc elteltével megkapták a zöld jelzést a pilóták.

Gasly a kavicságyban:

A körülmények folyamatosan javultak – miközben Bottas is bemutatott egy kisebb piruettet –, így aztán a köridők is. Féltávnál Lewis Hamilton állt az élen 1:38.065-tel Leclerc, Norris és Verstappen előtt, de ennek semmi jelentősége nem volt, hiszen a pálya percenként több mint 2 tizedet gyorsult, így az határozta meg a tempót, hogy éppen ki, mikor teljesítette a körét.

Nem is sokat tanyázott a hétszeres világbajnok az első helyen a második félórába lépve, mert jött a csapattársa, és több mint 5 tizeddel jobb kört futva letaszította őt onnan, hogy aztán Hamilton válaszoljon, és 0,035 másodpercre visszazárkózzon Russellre.

A legnagyobb kérdés a hátralevő időben az volt, hogy visszatér-e az eső, vagy felszárad annyira a pálya, hogy néhány kör erejéig fel lehet tenni a slick gumikat. Végül az előbbi valósult meg, és bár szakadni nem kezdett, pont annyira esett, hogy fokozatosan vált egyre vizesebbé az aszfalt.

Így aztán az élen maradt a Russell–Hamilton sorrend, a hajrában pedig már senki nem tudott javítani. Hamilton mögött még az eső erősödése előtt a harmadik helyre felugró Lando Norris zárt, majd következett Sainz, Verstappen, Leclerc, Piastri, Pérez, Hülkenberg és Alonso az első tízben. Az edzés elején hibázó Pierre Gasly mért idő nélkül fejezte be az utolsó tréninget.

A 3. szabadedzés végeredménye: