back to top
KezdőlapFormula 1A Mercedes is bajba került a világot megbénító informatikai hiba miatt

A Mercedes is bajba került a világot megbénító informatikai hiba miatt

-

A Forma–1-es Magyar Nagydíjra készülő csapatokat, közülük a legjobban a Mercedest is érinti a világot megbénító informatikai hiba.

Mint azt mostanra már bizonyára sokan olvasták és/vagy tapasztalták, tömeges leállásokat okozott világszerte egy informatikai hiba. A problémákat reptereken – sok járat nem közlekedik, a világ vezető légitársaságai közül a Delta, a United és az American Airlines is leállt – bankokban, a médiában – a Sky News péntek reggel nem tudott sugározni – és egyéb helyeken is tapasztalják, írta meg a BBC. Eleinte az a hír járta, hogy a hiba a Microsoftnál lépett fel, mert a cégnél csütörtök éjjel leállás történt, de ezt már orvosolták, majd a péntek reggeli leállások után is vizsgálódni kezdtek, de most a CrowdStrike nevű kiberbiztonsági cégnél van a gond. Pontosabban az általa kiadott egyik frissítéssel, amely több ezer Windowst futtató számítógépet és szervert bénított meg.

Mivel 2019 óta a Forma–1-es Mercedes-istálló is ennek a cégnek a szoftvereit használja a Windows-alapú rendszereinek védelmére – akárcsak az American Airlines –, ők is gondba kerültek, és jelenleg (az első szabadedzés előtt szűk egy órával) is a probléma megoldásán dolgoznak – írja a Racefans, amelynek a csapat egyik szóvivője megerősítette, hogy az istálló manuálisan orvosolja a hibát minden egyes számítógépén, és úgy készült, hogy a 13:30-kor kezdődő edzésre minden a normális menet szerint fog tudni zajlani.

George Russell, Mercedes, Crowdstrike
A Crowdstrike évek óta a Mercedes partnere / Fotó: LAT Images / Mercedes

A hiba ugyanakkor nemcsak a Mercedest, hanem állítólag az ő motorjaikat használó McLarent, Aston Martint és Williamst is érintette. „Szorosan együtt dolgozunk a partnereinkkel a CrowdStrike-nál, hogy csökkentsük a hatásokat” – mondta a szóvivő.

Hogy milyen nagy gondot okozhat egy ilyen hiba, annak érzékeltetéséhez elég annyi, hogy nemcsak az autók futtatásához, hanem az autó és a boxutca, valamint a gyár közötti információ-áramláshoz is elengedhetetlenek a különböző szoftverek. A Racefans információi szerint többek között a Red Bullt és a Saubert sem érinti a probléma.

George Kurtz, a CrowdStrike vezérigazgatója időközben azt mondta, azonosították és izolálták a problémát, és már megoldással is előálltak, az ügyfeleiket pedig a legújabb frissítések letöltésére kérik. A Mac és Linux-felhasználókat a hiba nem érintette.

Sajtó: Hamilton után Russell is távozhat a Mercedestől, ha Sainz nem áll kötélnek