back to top
KezdőlapFormula 1Antonelli balesete csak még inkább meggyőzte a Mercedest arról, hogy övé a...

Antonelli balesete csak még inkább meggyőzte a Mercedest arról, hogy övé a jövő

-

Bár veszteségnek, elszalasztott lehetőségnek is el lehetne könyvelni Andrea Kimi Antonelli gyors balesettel végződő monzai F1-es bemutatkozását, Toto Wolff szerint kifejezetten jó hír, hogy pilótája nem túl lassú, hanem túl gyors.

George Russell helyett a 18. életévét a napokban betöltő olasz pilóta hajtott ki az egyik Mercedesszel az Olasz Nagydíj első szabadedzésére, F1-es hétvégén való első pályára gördülése azonban öt kör alatt nagy – 45 G erejű – csattanással végződött, Antonelli ugyanis eldobta az autót a Parabolicában. A Mercedes csapatvezetője szerint az elmúlt hónapokban körülötte épülő elvárások, valamint a hazai közeg által jelentette nyomás hajszolhatták hibába a pilótát, aki valószínűleg jövőre megkapja a versenyzői ülést is a csapatnál.

„Átugrotta az F3-at, mindent megnyert előtte, majd elkezdett kirajzolódni, hogy Mercedes-versenyző lesz belőle. Lehetőséget kapott egy szabadedzésen, mindezt Monzában, miközben nagyon régen nem fordult már elő, hogy egy olasz versenyző élcsapatnál vezessen. Természetes, hogy minden mozdulatát fokozott figyelem követte. Elhiszem, hogy ez sok tud lenni egy 18 évesnek, de meg kell tanulnia úszni ebben a közegben. Szörnyűek az ilyen napok, de ez is része egy versenyző fejlődési ívének” – mondta Wolff a pénteki csapatvezetői sajtótájékoztatón.

Antonelli nagy balesettel mutatkozott be az F1-ben (videóval)

A balesetet követően rögtön maga a főnök is bejelentkezett Antonelli rádióján, azzal próbálva nyugtatni őt, hogy minden rendben van. Wolff jól tudja, hogy egy újonc esetében törvényszerűek az ilyen hibák, de a Mercedes kész viselni ennek a tanulópénznek a terheit. Mint mondta, Antonelli a megtett néhány köre alatt is képes volt lenyűgözni a csapatot a vezetésével.

„Balszerencsés, ami történt, mert az egy óra alatt szép teljesítményeket láthattunk volna. De mindig is kitartottunk emellett: ő egy újonc, nagyon fiatal, mi pedig elkötelezettek vagyunk, hogy a jövőjébe fektessünk. Ilyen pillanatok megtörténnek, jövőre is meg fognak történni, ugyanakkor lesz sok fénypont is. És már csak amit ma láttunk tőle egy és fél kör alatt, az is egészen lenyűgöző volt. Sokkal inkább legyen az a problémánk, hogy lelassítsuk őt, mint az, hogy gyorsabbá tegyük, mert az utóbbi lehetetlen. Amit látunk benne, az a teljesítményt, és ez kitűnt már az a néhány köre alatt is, amit megtett. Ám amit meg akart csinálni, azt az autó már nem bírta” – fogalmazott Wolff.

A csapatvezető a Mercedes motorhome-jában adott nyilatkozata során aztán már pszichológiai hadviselésre is felhasználta a pénteki balszerencsét: „Éppen a nehéz napjaink azok, amelyektől az ellenfeleinknek félniük kell, hiszen ekkor tanulunk a legtöbbet!”

Újabb piros zászló és hajszálnyi Hamilton-előny a második monzai edzésen