back to top
KezdőlapFormula 1A Williams csapatfőnöke bocsánatot kért Mick Schumachertől

A Williams csapatfőnöke bocsánatot kért Mick Schumachertől

-

James Vowles, a Williams csapatfőnöke utólag tisztázta a Mick Schumacher kapcsán mondott szavait.

Nem vette ki túl jól magát James Vowles, a Williams csapatfőnökének megjegyzése arról, hogy miért nem Mick Schumachert, hanem a Williams-junior Franco Colapintót ültette be a Holland Nagydíj után leváltott Logan Sargeant helyére. Noha a 45 esztendős vezető döntése tökéletesen érthető abból a szempontból, hogy rendelkezésére állt egy saját nevelésű pilóta, Vowles eleresztett egy olyan megjegyzést, hogy Mick Schumacher „nem különleges, hanem csak jó”, amit sokan, köztük Toto Wolff is rossz néven vett.

A 25 esztendős németet továbbra is tartalékpilótaként alkalmazó Mercedes csapatfőnöke meg is jegyezte a Sky Sports-nak, hogy meglettek volna korábbi vezető stratégájuk megjegyzése nélkül, aki szerinte olykor túl nyersen fogalmaz. Vowles ebből alighanem érezhette, hogy „baj van”, a második szabadedzés után ugyanis az F1 TV kamerái előtt „vezekelt” egy olyan interjúban, amelyről erősen gyanítható, hogy csakis ezzel a céllal jött létre.

Vowles
Vowles nem kritikának szánta a szavait / Fotó: Williams

„Amikor olvastam [a nyilatkozat után] a szalagcímeket, ami igazán feltűnt, az a »különleges« szó Mick-el kapcsolatban – kezdte magyarázatát a csapatfőnök. – Mindenekelőtt igazán szeretném tisztázni, hogy mire gondoltam. Nem azért vagyok itt, hogy Micket kritizáljam. Mick egy világbajnok csapat tagja, amely a tartalékpilótájának választotta, emögött pedig jó okok húzódnak, és azért történt, mert ő egy elképesztően erős jelölt. A »különleges« szó? Ezt az olyan többszörös világbajnokok kontextusában használtam, mint amilyen Ayrton Senna vagy Lewis [Hamilton]. Nyilván ez ostobaság, mert ez az összehasonlítás.”

Vowles ezután dicsérte az ezen a hétvégén az Alpine WEC-csapatában a hosszú távú világbajnokság austini fordulóján versenyző Schumachert, és elárulta, hogy személyesen is bocsánatot kért tőle a megjegyzés miatt. „Itt tart most Mick, akinek kemény időszaka volt. Elért némi kivételes fejlődést, és egy nagyon erős csapat van körülötte. A döntésünket az a tény alapozta meg, hogy az akadémiánkkal és a saját versenyzőinkkel akartunk tartani. Bocsánatot kértem Micktől is, noha semmi ilyesmit nem várt el, de nekem fontos, mert elképesztően közel áll hozzám, ez az egész pedig teljességgel rosszul csapódott le. Ezért mindennél jobban szerettem volna teljesen világos lenni. Nem kételkedünk a képességeiben, de nekünk a Williamsnél az akadémiánk mellett kell kiállnunk, ezért van értelme annak, amit csináltunk.”

Újabb csapás érheti Mick Schumachert